Därför bär målare vita kläder
Från 1600-talets segelduk till dagens yrkesuniform – det vita plagget har blivit en symbol för målarna. Det handlar om att utstråla yrkesskicklighet och, faktiskt, för att undvika synliga färgstänk på kläderna.
På 1600-talet var det vanligt att måla mycket vitt och arbeta med ljusa material som dammade. Att bära vita kläder blev därför praktiskt eftersom färgfläckar och damm från spackel och gips inte syntes lika mycket.
Använde segel
En annan förklaring till de ljusa kläderna hittas hos skeppsmålarna som använde gamla slitna segel när de sydde sina målarkläder.
Facket förstärkte traditionen
När fackföreningarna senare började växa fram använde de vita kläder som ett sätt att skilja sina medlemmar från andra arbetare. Detta gjorde de vita plaggen till en standard inom målaryrket och traditionen förstärktes ytterligare.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.
”Praktiskt med vitt”
Än i dag använder yrkesgruppen vita kläder. För trots att en målare av idag jobbar med många olika kulörer, är det den vita färgburken som öppnas oftast.
– Den uppenbara förklaringen till att vi målare använder vita kläder är alla färgstänk. Får man färgstänk på kläderna så funkar vita kläder bäst rent praktiskt. Det är viktigt att se ren och fin ut. Det ger ett professionellt intryck, säger Tom Granath, pensionerad yrkesmålare och lärare inom kulturmåleri.
Kostnadsfråga
Han berättar att han har sett äldre målerikläder som var gjorda av ofärgat bomullstyg, en beigevit nyans.
– Jag tror att det var en kostnadsfråga. Ofärgade bomullskläder var det billigaste materialet som fanns.
Ser du några fler fördelar med vita kläder?
– De är svala och sköna att arbeta i, avslutar Tom.