info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Quiz

Vibrerande verktyg – vet du hur länge du får köra?

Vibrerande verktyg orsakar nervskador. Därför finns regler för hur länge de får användas per dag. Vid insatsvärdet måste din arbetsgivare vidta åtgärder. Gränsvärdet får absolut inte överskridas. Hur länge får du köra just dessa maskiner innan du når insats- och gränsvärdet?

Annons
Annons
Fråga 1/8

Makitas bjässe MH1812 slår 870 slag i minuten med en kraft på 73 joule. Dämpning och sänkt varvtal när maskinen inte belastas gör att vibrationsvärdet landar på 9,7 m/s² Hur länge får du jobba innan du når insatsvärde respektive gränsvärde?

Fråga 2/8

Bosch värsting GSR 18V-55 har ett vridmoment på 18 Nm. Vid borrning i metall ligger skruvdragarens vibrationsvärde på 1,5 m/s². Hur länge får du jobba innan du når insatsvärde respektive gränsvärde?

Fråga 3/8

Tigersågar är en känd vibrationsbov. Festools RSC 18 väger strax över fyra kilo och har ett vibrationsvärde på 11 m/s2 om du sågar träbalkar eller gipsskivor. Hur länge?

Fråga 4/8

En vibratorstamp har till uppgift att vibrera, det hörs ju på namnet. Husqvarna uppger att LT 6005 har ett vibrationsvärde på 6,4 m/s², vad innebär det i maxtid insatsvärde/gränsvärde?

Fråga 5/8

Dewalts DCN890P2 kan spika både stål och betong. Men hur länge får du använda den?

Fråga 6/8

Hiltis kombihammare TE70 är gjord för att klara tung betong och har ett vibrationsvärde på 8,6 m/s². Det ger en daglig maxtid på…

Fråga 7/8

Tillverkaren Fein uppger att plåtsaxen BLS 2.5 E har ett vibrationsvärde på 4,8 m/s². Hur länge får du klippa?

Fråga 8/8

Hur är det med mutterdragaren? Jodå, den skakar ordentligt. Vibrationsvärdet för Milwaukees M18-serie ligger på 19,71 m/s². Det innebär att du kan köra i…

Du har svarat på 0 av 8 frågor.
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig