Lista: Sju vanligaste olyckorna inom bygg
Du jobbar i en farlig bransch. Arbetsplatserna är alltid i rörelse och riskerna många. Här är de sju vanligaste olyckorna inom bygg.
1. Fallolyckor – 1 015 olyckor
I fjol anmäldes 1 015 fallolyckor inom bygg till Arbetsmiljöverket. Det rör sig både om fall från höjder, som stegar eller ställningar, och fall i marknivå, som när någon halkar på hala golv eller isfläckar.
2. Handhållna verktyg – 602 olyckor
602 skador med handhållna verktyg anmäldes 2023. Här ingår motordrivna verktyg som cirkelsågar och tryckluftsdrivna verktyg som spikpistoler, men även kniv, hammare och kofot.
LÄS MER: Här är kollegorna som dog på jobbet 2023
3. Feltramp – 314 olyckor
Se upp var du sätter fötterna! Till denna olyckskategori räknas klassiska feltramp med vrickningar som följd, men också snubbel- och halkolyckor som inte resulterar i fall.
4. Slog i eller klev på något – 278 olyckor
Slog du i huvudet när du hukade under takstolarna? Eller trampade du på något vasst som gick igenom spikskyddet? Arbetsmiljöverket har slagit ihop dessa olyckstyper i en kategori och registrerade 278 tillbud i fjol.
5. Fallande material – 228 olyckor
Byggmaterial som faller, rasar eller glider orsakade hundratals personskador i fjol. Hit räknar vi både material som faller från hyllor och lyftanordningar samt byggmaterial som glider eller rasar i samma nivå som den skadade.
LÄS MER: Snickare farligaste jobbet – för både män och kvinnor
6. Tyngre verktyg – 189 olyckor
Hit räknas stationära verktyg som pelarborrar och svarvar, men även tyngre mobila verktyg som kraftiga borrhammare.
7. Fordonsolyckor – 182 olyckor
Hit räknas byggolyckor som involverar fordon. Det kan vara bilar, tornkranar eller truckar. Arbetsmiljöverket räknar även in cykelolyckor i denna kategori, även om just det kanske inte är någon överhängande fara på bygget. Förutom i vissa sällsynta fall.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.