Kräver att EU ska ”trycka tillbaka skitföretagen" – beslutet han vill se
EU måste agera mot arbetsmarknadskriminaliteten. Det är Johan Danielssons villkor för att godkänna den nya kommissionen. På tisdagen demonstrerade flera europeiska fack i Strasbourg för att stötta kravet.
Den europeiska arbetarrörelsen samlade på tisdagen hundratals personer i en demonstration utanför EU-parlamentet i franska Strasbourg. Fackfederationerna för bygg, transport och livsmedel hade krokat arm för att kräva åtgärder mot arbetslivskriminalitet. Från Byggnads fanns bland andra tillförordnade förbundsordföranden Lars Hildingsson på plats.
– Kravet är enkelt. Vi ska sätta stopp för utnyttjandet av människor, säger Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S) till Byggnadsarbetaren.
LÄS MER: Krav på färre UE? Så tycker byggnadsarbetarna
Sundbyberg ett skräckexempel
Han var LO:s kandidat i EU-valet och är profilerad inom arbetsmarknadsfrågor. I juni blev Johan Danielsson invald till en andra mandatperiod och nu ligger fokus på att leverera.
– Vi ska trycka tillbaka skitföretagen och den växande arbetslivskriminaliteten som vi ser. Det ska bli svårare att fuska, enklare att åka fast och mer kännbara straff. En enkel åtgärd är att förbjuda de långa entreprenadkedjorna, säger han.
Hisskatastrofen i Sundbyberg är enligt Johan Danielsson ett skräckexempel som belyser behovet av lagstiftning.
– Där dog fem personer när en bygghiss rasade från åttonde våningen och efter fyra dagar visste arbetsgivaren fortfarande inte vem som har varit på bygget. När Byggnads sen kollar finns det 119 företag på platsen.
LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg
EU-kommissionärer ska grillas
Demonstrationen ägde rum samma dag som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade sitt nya team. Nu ska kandidaterna frågas ut och godkännas av parlamentets olika utskott.
– Det brukar vara ganska hårda grillningar som pågår i flera timmar. Det är ett viktigt tillfälle för parlamentet att få löften och två-tre komissionärer brukar traditionsenligt falla bort, säger Johan Danielsson.
– För mig är frågan om entreprenadkedjorna prio i utfrågningen. Den kommer vara ett av de centrala krav som avgör om vi gör tummen upp eller ned för en ny arbetsmarknadskommissionär.
Hoppas på de konservativa
När Johan Danielsson säger ”vi” syftar han på den socialdemokratiska partigruppen S&D. Med 136 av totalt 720 mandat är gruppen den näst största i parlamentet, men behöver hitta allianser för att sätta ordentlig press.
– Jag tror att vi har med oss någon slags bred vänster, men att vi också kan bygga en majoritet med den konservativa gruppen som traditionellt ligger närmare fackrörelsen än vad Moderaterna i Sverige gör, säger han.
Men även om den nya kommissionären lyckas slingra sig igenom utan skarpa löften så är möjligheterna inte uttömda.
– Jag är förhoppningsfull, men vi har laddat oavsett om vi inte får löften. Det första vi ska göra efter utfrågningen är att vi i parlamentet ska ta initiativ till egen lagstiftning.
Det visar också en undfallenhet mot EU som vi har ägnat oss åt länge.
”En undfallenhet mot EU”
Vilken lagstiftning är det då de europeiska facken vill se? Och varför ska frågan drivas på EU-nivå i stället för på hemmaplan?
– Jag är av den uppfattningen att det vore bra med ett grundläggande regelverk i EU, men det är klart att vi i Sverige också borde gå fram och reglera det här, säger Johan Danielsson.
– Vi tillsatte en sån utredning när vi hade regeringsmakten, men den landade i att vi inte kunde reglera entreprenadkedjorna utan att det stred mot EU-rätten. Det visar behovet av klarhet på EU-nivå. Men det visar också en undfallenhet mot EU som vi har ägnat oss åt länge.