info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skräckfärd efter missen: Snickare lyftes 20 meter ovan mark

En snickare bad kranföraren att lyfta kedjan till en väggform, men en miss i kommunikationen slutade med att både snickaren och väggformen lyftes rakt upp i luften.

Snickare flög upp 20 meter
En miss i kommunikationen på byggarbetsplatsen ledde till att en snickare åkte upp 10-20 meter ovanför marken. OBS: Genrebild Foto: Mostphotos

Händelsen inträffade förra veckan på en byggarbetsplats i Malmö, där byggföretaget Nimab bygger en högstadieskola och sporthall åt Malmö Stad.

Enligt en rapport till Arbetsmiljöverket stod en av Nimabs snickare på plattformen till en väggform och bad kranföraren att lyfta kedjan lite.

LÄS ÄVEN: Här hänger byggarbetare – 140 meter upp i luften

Lyfte hela

Kranföraren missförstod dock vad som skulle göras och lyfte iväg hela plattformen. Snickaren skrek ”stopp” i radion och försökte klättra ner, men hann inte hoppa av. Istället fick han hålla sig fast så gott han kunde samtidigt som han försökte få kontakt med kranföraren.

”Innan formen firas ned igen är form och snickare ca 10-20 meter över marken”, står det i tillbudsrapporten.

– Det ska inte hända, men tyvärr händer det ändå ibland på grund av den mänskliga faktorn. I det här fallet var det en miss i kommunikationen, samt att kranföraren hade problem att se i kameran, säger Martin Andersson, vd på Nimab, till Byggnadsarbetaren.

LÄS ÄVEN: Vd:n om tornkransolyckan – och de bristfälliga avspärrningarna

Ingen fysiskt skadad

Ingen skadades fysiskt under händelsen.

– Men däremot har vi en skärrad snickare, en skärrad kranförare och skärrade vittnen. Vi samlade hela arbetsplatsen samma dag – och direkt på morgonen efter – för att prata om vad som hände, säger Martin Andersson.

Nimab har även erbjudit samtalsstöd till de personer som behöver det.

– Kranföraren var inte anställd hos oss. I samråd med företaget vi hyr kranen av har vi tagit ett gemensamt beslut att inte ta upp personen i kranen igen, avslutar Martin Andersson.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skräckfärd efter missen: Snickare lyftes 20 meter ovan mark

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig