info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt förslag: Dubbelt så stort bidrag för lärlingar

Regeringen vill att bidraget för företag som tar emot gymnasiala lärlingar ska fördubblas – från dagens 3500 kronor till 7000 kronor. ”Bra, men det behövs mer”, säger Thomas Svanberg på Söders Bleck & Plåtslageri.

Fördubblat bidrag för bygglärlingar
Bidraget för företag som tar emot gymnasiala lärlingar fördubblas. Foto: Mostphotos/Privat

Byggnadsarbetaren har flera gånger rapporterat om problemen för lärlingar i byggbranschen och att för få företag känner att de klarar av att ta emot eleverna. Det leder till att nästan helt färdigutbildade elever aldrig lyckas få sitt yrkesbevis.

– Jag har fina referenser och bra kontakter. Det spelar ingen roll. Ingen vill ha en lärling, sa lärlingen Anthony till oss då.

LÄS ÄVEN: Lärlingarna besvikna: ”Känner mig lurad”

Bidraget fördubblas

I samband med regeringens höstbudget presenterades ett förslag som ska få fler arbetsplatser att ta emot lärlingar: Bidraget till handledare inom lärlingsutbildningen ska fördubblas – från 3 500 kronor till 7 000 kronor per år.

Regeringen vill även ändra så att bidraget i framtiden lämnas per elev och år, vilket i praktiken kommer att innebära högre ersättning för handledare.

– Självklart är det bättre än tidigare, det är en av flera pusselbitar för att det här ska fungera bättre, säger Thomas Svanberg på Söders Bleck & Plåtslageri, som själv tar emot lärlingar.

Fördubblat bidrag för bygglärlingar
Thomas Svanberg på Söders Bleck & Plåtslageri. Foto: Tom M Kronestedt

Kan det här vara en extra morot för att ta emot lärlingar?

– Ja, visst kan det vara så. Men för många som inte tar emot lärlingar handlar det snarare om att de själva inte kan jobba utan måste hjälpa lärlingar hela tiden. Men det här kan vara en av flera parametrar som gör att det kan fungera bättre.

Han fortsätter:

– När det kommer till plåtslagare är det kanske fler kommunala skolor som utbildar plåtslagare som behövs. I Stockholm finns det till exempel inte det idag.

Pengarna borde öronmärkas

Satsningen på ökat bidrag för lärlingar kostar totalt 900 miljoner kronor. Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen, välkomnar regeringens förslag.

– Men viktig är att öronmärka en del av de 900 miljonerna så att det blir fler utbildningar inom till exempel anläggning, säger hon i ett pressmeddelande.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt förslag: Dubbelt så stort bidrag för lärlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig