Ska du jobba extra eller bygga åt grannen? Tänk på det här
Kan jag jobba extra utöver mitt ordinarie byggjobb? Och går det att starta eget byggföretag under anställningen? Vi reder ut.
Kan jag ta ett extrajobb utöver mitt ordinarie byggjobb?
Ja, det är möjligt, men det finns regler om konkurrens och det är viktigt att du kontrollerar först med din arbetsgivare och får ett skriftligt okej. Ett extrajobb utöver ordinarie jobb brukar kallas för bisyssla.
Och vad säger lagen?
Enligt lagen om anställningsskydd, las, så får en arbetsgivare inte förbjuda en arbetstagare att ha en anställning hos en annan arbetsgivare. Men detta gäller inte om exempelvis den andra anställningen konkurrerar med arbetsgivarens verksamhet eller kan skada arbetsgivarens verksamhet.
Som anställd har du en lojalitetsplikt mot din arbetsgivare och allt arbete som du gör vid sidan av måste du prata med din arbetsgivare om. Om du bedriver konkurrerande byggverksamhet riskerar du att bli av med jobbet.
Vad står det i kollektivavtalet om extrajobb?
På avtalen inom bygg är det 40 timmar per vecka som är norm och att arbeta heltid på ett bygge brukar räcka gott och väl. Men ha koll på vad som står i ditt avtal!
Enligt Målaravtalet får du inte ta något extrajobb på någon annan målerifirma. Däremot finns det inte något hinder att ta ett extrajobb exempelvis inom någon annan bransch.
Måste arbetsgivaren godkänna även för kortare jobb på helger och kvällar?
Ett jobb vid sidan om det ordinarie arbetet får inte påverka ditt nuvarande jobb. Här tittar man både på bisysslans art och omfattning. Om bisysslan konkurrerar med ditt ordinarie arbete så kan du bli av med jobbet.
Även om du exempelvis bara har ett kortare jobb på helger och kvällar, som dörrvakt exempelvis, så behöver du informera din arbetsgivare om det. Om du har en bisyssla som gör att du inte kan ha dygnsvila och veckovila så finns risken att du blir en arbetsmiljörisk för dina kollegor. Reglerna om dygnsvila finns där av en anledning.
Vad gäller om jag vill starta eget?
Det är ovanligt med extrajobb eller bisysslor inom bygg. Det som Byggnads stöter på är medlemmar som vill starta eget vid sidan om sitt vanliga jobb. Då måste man definitivt få det godkänt av arbetsgivaren, även om det bara handlar om ett altanbygge i grannskapet.
Vad händer med skatten när jag har två jobb?
Varje arbetsgivare drar bara skatt utifrån inkomsten hos just den arbetsgivaren. Kommer du över brytpunkten så behöver du betala statlig skatt. Prata därför med dina arbetsgivare och be dem dra mer i skatt så riskerar du inte en stor skattesmäll.
Källa: Byggnads.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.