info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
LÖNEKOLLEN

Goda år för isolerare: ”Lönen trissas upp när folk byter firma”

Det har varit några goda löneår för isoleringsmontörerna i Kalmartrakten. En av dem, Magnus Månsson från Borgholm på Öland, är nöjd med sin timlön.

Isolerare har klättrat lite i löneligan de senaste åren, berättar Magnus. Foto: Privat

För landets isoleringsmontörer är det tidlön som gäller. ”Alla har det” berättar Magnus Månsson som har 22 år i ryggen som isolerare.

Vad ligger du på i timmen?
– Vi fick en liten ökning nyligen så nu har jag ungefär 220 kronor.

Hur tycker du att ni ligger till jämfört med andra byggyrken?
– Jag tror vi ligger rätt så nära genomsnittet om man ser till branschen som helhet. Det finns väl de som har mer, som rörmokarna, men vi ligger okej till just nu.

Vi fick en liten ökning nyligen så nu har jag ungefär 220 kronor.

Men så har det inte alltid sett ut. Magnus Månsson, som jobbar för EMA Isolering, berättar att yrkesgruppen tidigare släpat efter men att de klättrat starkt i bygglöneracet de senaste tre åren.

– Just här i Kalmartrakten har det varit rörelse på isoleringsmontörer mellan firmorna. De har fått erbjudande om något lite bättre betalt och förflyttningarna har trissat upp lönenivån en del. Det är bra, säger en nöjd Magnus Månsson.

LIten firma

Hur jobbar du själv med att få upp din egen lön?
– Det är en så liten firma, bara jag som är anställd och så är det chefen. Vi har en dialog med varandra när det är dags och sedan följer han avtalet. Det fungerar bra och jag trivs på firman.

Vad jobbar du med nu?
– Det har varit lite mindre projekt på sistone. Tidigare har vi gjort ett ålderdomshem och en skola, men i dag är jag i Borgholm på Öland och isolerar i en villa och i morgon blir det isolering på en skola i Högsbo.

Skönt med folk

Företaget ligger i Mönsterås, men du utgår från Borgholm där du bor. Hur flyter jobbet under sommaren med alla turister?
– Det är skönt när folk börjar komma även om det är lite jobbigt ett tag med all trafik, men man vänjer sig. Om jag åker över bron för att jobba är det väldigt lugn trafik vid sex på morgonen. Det kan vara lite strul på hemvägen, men det är bara under ett par månader så jag överlever, säger Magnus Månsson.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Goda år för isolerare: ”Lönen trissas upp när folk byter firma”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig