info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kvartssamtal" på bygget öppnar upp för svåra frågor: "Superviktigt att få snacka av sig"

En ny studie visar att byggnadsarbetare inte söker hjälp när de mår psykiskt dåligt. Skyddsombudet Anders Karlsson har hittat ett recept på att få kollegorna att öppna upp sig.

Kvartsamtal på bygget en framgång
Ander Karlsson, skyddsombud på Peab, kör varje vecka ett kvartssamtal med sina kollegor. Foto: Mostphotos/Privat

En ny studie genomförd av Göteborgs universitet visar att många byggarbetare inte berättar eller söker hjälp när de mår psykiskt dåligt, och att vissa självmedicinerar med alkohol och smärtstillande läkemedel.

LÄS ÄVEN: Byggjobbare om kollegor som tagit sina liv: ”Hur fan kunde detta hända?”

Anders Karlsson är skyddsombud på Peab och har sedan ett drygt år tillbaka infört ett möte, en gång i veckan, där det fysiska och psykiska måendet är i fokus.

– I början fick jag inte kläm på hur vi skulle göra på arbetsplatsen för att få till den här typen av samtal. Men när jag frågade om det fanns ett intresse av ett litet ”kvartssamtal” efter fredagsrasten sa alla ja.

Första frågan: ”Hur mår vi”

Första punkten på mötet är alltid ”Hur mår vi”, därefter diskuteras vad som har hänt i veckan, om det har skett några tillbud och om det finns några problem som bör rättas till.

– I början var det jag som inledde med att berätta hur jag mådde. När jag öppnade upp och sa att det varit tufft en vecka fick jag jättemånga frågor. Och efter det var det flera andra som också började snacka.

Man får välja om man vill vara med eller gå ut och jobba

Nu har fredagssamtalen pågått i ett drygt år. Det är helt frivilligt.

– Man får välja om man vill vara med eller gå ut och jobba, men hittills har alla valt att vara med. Vissa gånger har jag inte nämnt att vi ska ha möte, då har vissa kollegor kommit fram och frågat ”vi har väl möte idag efter rasten”. Jag upplever att det är väldigt uppskattat.

Nu när ni kört det här i ett drygt år, har det blivit någon förändring i samtalen?

– Ja, jag tycker det har blivit många fler som berättar när de mår dåligt, och om det är något på jobbet eller hemma som inte är bra.

Uppskattas av cheferna

Enligt Anders Karlsson har även platsledningen uppskattat samtalen, då de anställda har varit mer frispråkiga när nästa veckas arbete ska diskuteras.

– De kommer in när vi är klara, och har upplevt att alla är lite uppvärmda när det kommer till att snacka.

Hur fungerar det för personer som inte gillar att prata öppet om hur de mår?

– Även de som är tysta, de lyssnar på vad som sägs och ställer följdfrågor istället för att öppna upp och prata om sig själva. Det är också väldigt bra. Och vissa har kommit fram efteråt och snackat enskilt med mig. Jag tror det är superviktigt att få snacka av sig, oavsett om man gör det enskilt eller i grupp.


Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kvartssamtal" på bygget öppnar upp för svåra frågor: "Superviktigt att få snacka av sig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig