info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbaren och chefen gick på möte ihop – då skedde en förändring

På Byggnadsfirman Otto Magnusson ska skyddsombud vara med och planera byggena från första startmötet. Det är resultatet av att skyddsombudet och chefen gick på möte ihop. ”Kan vara skillnad på liv och död”

Emelie Jönsson och Christoffer Gustavsson på Otto Magnusson tycker båda det är viktigt att få in skyddsombud tidigt i planeringen av nya jobb. Foto: Privat

Snickaren Christoffer Gustavsson är huvudskyddsombudet som brinner för arbetsmiljö och den som själv utbildar framtida skyddsombud. För ett halvår sedan tog han för första gången med sin närmaste chef på ett partsgemensamt möte i Höör, arrangerat av Byggnads och Byggföretagen i Skåne.

Mötet handlade  bland annat om hur man kan förhindrar dödsolyckor och skador på bygget genom att ta in skyddsombud och byggnadsarbetare tidigare i planeringen.

– Jag tog med mig vår KMA-samordnare* Emelie.

Lättare att ändra

Emelie heter Jönsson i efternamn och har hand om arbetsmiljö på Byggnadsfirman Otto Magnusson med runt 200 anställda.

– Både jag och Emelie sa att det är superbra när vi gick därifrån. Att vi båda fick all info direkt. Då är det lite lättare att förändra saker. Trycks det på från bägge parter så blir det något annat.

Har betytt något för ert sätt att jobba?

– Det har det, säger Christoffer.

Ett skyddsombud har 96 timmars studier när hen är klar. Det är viktigt att använda den kunskapen, tycker Christoffer Gustavsson.  Foto: Privat

– Vi har bland annat börjat få vara med tidigare i planeringen av byggena och det är viktigt för säkerheten att vi får vara det. Vi har länge velat ha in skyddsombud vid startmöte, alltså innan bygget startar. För att kunna lägga våra synpunkter, till exempel på var kranarna ska stå. Kommer våra synpunkter om säkerheten in senare kan det bli svårt och dyrt att ändra.

”Tjoff – en hjullastare”

Ett annat exempel är vikten av skyltning så att folk inte går in på ett farligt område.

– Går någon till boden för att fika och det inte finns någon skylt, så tjoff kanske kommer det en hjullastare och kör och olyckan är framme.

Ännu tidigare

Christoffer själv jobbar på service och där är det lite längre startsträcka.
– Det är ofta många, små projekt och allt ska gå snabbare. Men jag har ändå som skyddsombud pushat för att det ska gå att få in en tidig planering även där och att det ska fungera i slutändan. Man måste börja någonstans och vi är på väg att få en förändring.

Allra helst skulle Christoffer vilja vara med redan vid upphandlingen.

”Bra med input”

Också hans chef, redan nämnde Emelie Jönsson, tycker att det blivit en bra förändring.

– Nu bjuds skyddsombuden in ett steg tidigare än förut, redan då vi har våra interna startmöten. I det skedet då man projekterar och planerar kan man fortfarande ändra ganska mycket.

Vad tycker du är vinsten med att få in folk tidigare?
– Det är alltid bra att få input och erfarenheter tidigare. De som sitter och projekterar kan missa saker som en hantverkare med sin erfarenhet ser.

* KMA står för Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbaren och chefen gick på möte ihop – då skedde en förändring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig