info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Förlorade pappa i byggolycka - startade folkrace för att hedra döda arbetare

Jonathan Edström förlorade sin pappa i en byggolycka på Northvolt förra året. I helgen var han biträdande tävlingsledare på Workers Memorial Race som han varit med och grundat. Målet är att hedra arbetare som dött på sina jobb och visa anhöriga att de inte är ensamma.

Jonathan Edström, var biträdande tävlingsledare på Workers Memorial Race. Foto: Privat/Daniel Envall

Byggnadsarbetaren Dan Karlsson dog i december förra året vid en byggolycka på Northvolt i Skellefteå.

Han efterlämnade en familj: livskamrat och fyra barn. Mitt i den stora sorgen ville de anhöriga göra något för att hedra sin bortgångne familjemedlem men även alla andra som dött och skadats i arbetsolyckor.

Dan Karlsson var en erfaren byggnadsarbetare som byggt många byggnader och broar i Västerbotten. Men han hade också, liksom hela familjen, ett brinnande intresse för motorsport – såväl för folkrace som rallycross. Svaret blev därför att ordna folkracet ”Workers Memorial Race” tillsammans med Skellefteå Motorsällskap.

”Det är människoliv det handlar om”

– Vi vill bevara minnet av dem som dött på arbetet och inte kommit hem från jobbet. Det är människoliv det handlar om, inte pappersprodukter, säger Dans son Jonathan Edström, som var biträdande tävlingsledare. Annars brukar han köra själv på tävlingarna.

– Vi ville nå andra också andra som drabbats av att anhöriga dött. Att de ska känna att folk bryr sig.

Han berättar att Dan själv hade kompisar som dött i arbetsplatsolyckor.

Folkracet började med en tyst minut.
– Allt slogs av i depån och vi hade en tyst minut för alla omkomna i arbetslivet. Det var helt tyst på hela motorstadion. Man blev berörd.

Många bilar pryddes av texten: ”We race for the fallen”. Foto: Daniel Envall/Byggnads

Planerar att fortsätta varje år

Cirka 100 bilar deltog under dagen i Klutmark utanför Skellefteå

Jonathan Edström kände att det var ett arrangemang helt i hans pappas anda och han är djupt berörd av hur människor slöt upp.
– Vi passerade tusen i publik. Vår plan är att detta ska fortsätta varje år. Vi vill att det ska fortsätta synas och höras hur viktigt det är med säkerheten på arbetet, säger han.

Specialskriven låt

Han är också tacksam över att loppet fick en egen låt  skriven till sig. En person skickade texten och hade komponerat ihop musik och sång och gav dem rättigheterna till låten. Den har blivit mycket lyssnad på.

Också Byggnads deltog i arrangemangen på folkracet, med ett tält och bland annat quiz om arbetsmiljö och olyckor på arbetsplatser.  Daniel Envall var en av ombudsmännen på plats. Han träffade och uppskattade Dan både som person och facklig förtroendeman.

– Jag har har träffat Dan flera gånger i arbetet, han var ju lagbas. Vi mätte jobb tillsammans. Sedan har jag haft kontakt med familjen. Jag tycker detta var ett jättebra initiativ av dem.  Det är så viktigt att väcka uppmärksamhet och öka medvetenheten runt dödsolyckor och skador. Det blir ju inte färre arbetsolyckor.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Förlorade pappa i byggolycka - startade folkrace för att hedra döda arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig