info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför splittas Byggnads Västerbotten: ”Sliter i hjärtat”

Skellefteå till norr, Umeå till söder. På egen begäran ska Byggnads Västerbotten uppgå i grannregionerna. Förändringen ska ge ”mer pang för pengarna” men sliter i hjärtat på ordföranden Thomas Rolén.

Byggnads region Västerbotten splittas.
Hej då Region Västerbotten. Ordförande Thomas Rolén har drivit beslutet, men nog sliter det lite i hjärtat. Foto: Byggnads (Montage)

År 2010 beslutade Byggnads att slå ihop sina 24 avdelningar till elva regioner. Snart är det bara tio kvar. Någon gång runt årsskiftet delas Region Västerbotten på mitten och uppgår i grannregionerna. 

– Vi slår isär Västerbotten så att gamla avdelning 34 Skellefteå kommer att gå norrut och gamla avdelning 37 Umeå kommer att gå söderut, säger Thomas Rolén, ordförande i Byggnads Västerbotten. 

LÄS OCKSÅ: Miljardprojekt, visst – men var ska byggjobbarna bo?

”Mer pang för pengarna”

Regionordföranden beskriver ett beslut som vuxit fram under lång tid. I Västerbotten började diskussionen för fem år sedan. För tre år sedan började man prata praktiska detaljer med grannregionerna Norrbotten och Mellannorrland. 

– Vi är ju den minsta regionen och har ett stort geografiskt område med ganska få ombudsmän. Vi har svårt att få ekonomin att gå ihop och någonstans har vi insett att vi inte räcker till, säger Thomas Rolén.  

– Vi har samtalat med regionerna om hur vi ska kunna samverka mer och hjälpas åt på ett bättre sätt. Men det var svårt att se att vi skulle kunna få mer pang för pengarna utan att göra någon strukturell förändring. 

Det var svårt att se att vi skulle kunna få mer pang för pengarna utan att göra någon strukturell förändring.

Thomas Rolén, Byggnads Västerbotten

Två regioner = halva Sveriges yta

Sett till antalet medlemmar är Västerbotten Byggnads minsta region med strax under 4 000. Delningen gör att Norrbotten och Mellannorrland växer till runt 7 000 medlemmar vardera. Dessutom får Norrbotten ett tillskott på fyra ombudsmän medan Mellannorrland får sex nya. 

– Det blir två regioner som till ytan utgör lite drygt halva Sverige. Så geografiskt blir vi jättestora och det är en utmaning i sig, säger Thomas Rolén. 

I dag är du ordförande. Vad blir du efter sammanslagningen?
– Mitt uppdrag som ordförande upphör utifrån det här. Jag blir 63 år nu och har ingen ambition att utmana till något nyval eller så, utan jag tycker det är lämpligt att de yngre får ta vid. Sedan ska jag försöka föra över den kunskap som jag har lärt mig under resan.

Snart är delningen ett faktum. Är det skönt att vara i mål eller finns även vemod i det här?
– Det är klart att det sliter i hjärtat att Västerbotten som region försvinner, det gör det ju. Men samtidigt finns möjligheten att det ska bli en bättre lösning på totalen.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

24 blev elva blir tio

På kongressen 2010 beslutade Byggnads att slå ihop sina 24 avdelningar till elva storregioner. Syftet var att spara pengar genom att minska kostnaderna för administration. 

Samtidigt fanns en farhåga, bland annat från Avdelning Piteå-Skellefteå, om att medlemmar skulle försvinna när avstånden blev större.

Våren 2024 fick Byggnads ett tillskott av både medlemmar och personal när Målarna gick upp i förbundet. Målarnas nio avdelningar införlivades med Byggnads elva regioner. 

Snart är bara tio regioner kvar. Innan årsskiftet delas Byggnads Västerbotten på mitten och uppgår i regionerna Mellannorrland och Norrbotten. 

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför splittas Byggnads Västerbotten: ”Sliter i hjärtat”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig