info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blåstes på lönen – på allra första byggjobbet

Liam Jonsson trodde att hans första anställning var ett drömjobb. Det blev tvärtom. Han blev blåst på lön och reseersättningar och hamnade i en tvist med arbetsgivaren. 

För Liam Jonsson blev första jobbet en dyr och dålig erfarenhet. Nu har han ett nytt jobb där han trivs. Foto: Anna Hållams

Liam Jonsson i Jönköping gick ut som snickare från Praktiska gymnasiet förra året. Han var strålande glad efter att ha fått ett jobb, en provanställning på BM Bygg.
– Jag hade gjort praktik där. Jag frågade om jag kunde få jobb och mina arbetsgivare sa jag skulle få resa och jobba på en ö i Stockholm. Det lät ovanligt bra, säger han.

Företaget arbetar med att bygga Attefallshus på olika platser i landet. Och Liam reste runt.

Jag fick tjata i månader

Men det gick snett redan från början.
– Jag fick tjata i månader innan jag fick anställningskontrakt.
– Sedan fick jag min första löneutbetalning med swish och ingen lönespecifikation, så jag kunde inte se vad som var lön eller milersättning. Utbetalningen var dessutom alldeles för låg.

Liam berättar att han under 3,5 månader bara fick två löner. Utbetalningen låg bara runt 94 kronor i timmen mot de 130 som han blivit lovad. Milersättningen var inte heller den som den skulle.

Företaget saknade kollektivavtal med Byggnads. Men Liam hade fått uppfattningen att arbetsgivarna tänkte teckna ett avtal så att han kunde tillgodoräkna sig timmarna i företaget på vägen mot fullbetald snickare.

– Men det hände aldrig och likadant var det med firmabil. De sa att jag skulle få en firmabil att köra med men jag körde hela tiden med min egen, berättar Liam.

Pengar av mamma

Han reste runt på olika jobb tillsammans med sina arbetsgivare. I det anställningskontrakt han till slut fick stod att han skulle få 25 kronor i milersättning. Cheferna och han kom också överens om att han skulle få mat och husrum betalt i stället för traktamente.

– Jag sa att de kunde betala maten men det var väldigt sällan de gjorde det. Vi reste tillsammans och de åt ute hela tiden och då gjorde jag det också. Det kunde gå på 500 för alla måltider under en dag men eftersom jag måste betala det mesta själv så tvingades jag ta av mina sparpengar. Min mamma gav mig pengar ibland så jag skulle klara mig.

Liam byter om på sin nuvarande arbetsplats. ”Det är en stor skillnad, här funkade allt direkt”. Foto: Anna Hållams

Från början trivdes Liam med jobbet men med tiden blev det allt mer skavigt med ägarna. Hans pappa försökte hjälpa honom att kräva sin rätt, Liam gick ifrån ibland och pratade med honom när han låg ute.
– Jag fick ju alldeles för lite lön och så att det aldrig kom några lönespecifikationer, fastän jag redovisade allt. Sedan jobbade jag mycket som jag aldrig fick övertid för och chefen som hade hand om administration ifrågasatte till exempel hela tiden bilersättningen och drog av från ersättningen, säger han.

Saknade personligt fallskydd

Även skyddet var eftersatt på företaget. Han jobbade på tak utan vare sig fast eller personligt fallskydd.
– Vi hade en ställning som vi flyttade runt huset, men det räckte förstås inte. Men mina chefer jobbade ju så, då ifrågasatte jag inte det. Ena chefen trillade ner från en stege och bröt armen, säger han.

Stod inte ut

Till slut stod han inte ut längre utan sa upp sig själv. Då väntade han på att få en slutlön. Men det kom ingen.

Hans ärende har drivits av Stefan Stavander, ombudsman på Byggnads Småland-Blekinge.
De begärde 75 000 kronor, en uppgörelse har gjorts med arbetsgivarna på 65 000 kronor i ersättning för utebliven lön och milersättning. Pengarna skulle betalats ut 25 juli men fortfarande väntar Liam.

– De har sagt att de ska betala, utan att pengarna kommit. Nästa steg är att ärendet lämnas vidare till förbundet, säger Stefan Stavander.

”Lätt att bli lurad”

Han säger att det är lätt för ungdomar att bli lurade då de tar sitt första jobb.
– Man bör kolla upp sin arbetsgivare. Kontrollera att de har kollektivavtal, att man får anställningsavtal och lönespecifikation.

Med facit i hand säger Liam Jonsson samma sak. Han jobbar idag hos en annan arbetsgivare, Betongrenoveringsteamet i Jönköping.
– Här trivs jag. Här finns kollektivavtal, jag fick anställningsavtal direkt och får både rätt lön och semesterersättning, säger han.

”Vi har ju kommit överens”

Vad säger då Liams före detta chefer, Martin Mange och Mikael Blixten? På BM Byggs tidigare hemsida beskrev de sig som delägare och arbetsledare. Martin Mange svarar först sedan avbryter han samtalet.

Mikael Blixten säger att han inte är kvar på företaget och inte vill gå in på varför Liam inte fått sin ersättning.
– Vi har ju kommit överens om ett avtal med honom, så det är ju löst.

Men har ni för avsikt att betala?
– Ja, självklart, men jag jobbar inte där och har inget mer med det att göra.

Han vill heller inte kommentera övriga frågor.

Uppdatering. Efter att den här artikeln publicerades fick slutligen Liam Jonssons sina pengar. Arbetsgivaren hade följt överenskommelsen på 65 000 kronor i lön och milersättning, minus skatt.
– Jag är väldigt glad att jag till slut fick pengarna. Jag förväntade mig inte det. Det hade gått så lång tid mot vad vi kommit överens om, säger Liam.

Ombudsmannen Stefan Stavander, som drivit ärendet för Byggnads räkning:
– Vi har försökt att hitta en lösning. Det är bra att företaget följt uppgörelsen och betalat.

När pengarna först inte kom lämnade han ärendet vidare centralt i förbundet men har i och med betalningen dragit tillbaka det.

Tänk på detta vid ditt första jobb
  •  Kontrollera att företaget har kollektivavtal. ”Många viktiga villkor regleras i kollektivavtalet. Då vet man bland annat att företaget har avtalsförsäkringar och att de gör pensionsinbetalningar.”
  • Kräv att du får ett anställningsavtal. ”Anställningsavtal är en värdehandling, där framgår vad du ska jobba med, anställningsform och lön.”
  • Se till att du får en lönespecifikation. ”Där ser du vad som ingår i din lön”

Källa: Stefan Stavander, Byggnads

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blåstes på lönen – på allra första byggjobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig