info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretaget i konkurs – men hoppet lever

Dryft skulle bli ”morgondagens hantverksföretag”. Men nu har byggbolaget gått i konkurs. Trots det finns det fortfarande hopp att de 80 anställda får behålla sina jobb.

Dryft i konkurs – men hoppet lever
Konkursen är ett faktum, men företaget har lyckats nå lönsamhet igen. Foto: Pressbild

Dryft bildades 2018 och hade en tydlig affärsidé: De skulle vara ett företag där machokultur, sexism och rasism skulle motarbetas.

Byggnadsarbetaren har flera gånger skrivit om företaget, bland annat då Dryft för två år sedan började ge tio procent i ett föräldratillägg till både tjänstemän och arbetare. Det innebar att en anställd fick 100 procent av lönen i sex månader av föräldraledigheten under barnets första 18 månader.

LÄS ÄVEN: Byggbolag skjuter till extra på föräldralönen

Men förra året vände vinden. Dryft hade planer på en stor nordisk expansion men det gick i stöpet när en riskkapitalist i sista stund drog sig ur satsningen. Och i november 2023 tvingades företaget gå in i en rekonstruktion.

Och nu kommer nästa smäll. Under tisdagen 13 augusti försattes bolaget i konkurs i Solna tingsrätt.

– I måndags gick jag till jobbet med försiktig optimism, sent på kvällen lämnade vi in konkursansökan, säger Magnus Petersson, Dryfts vd och medgrundare.

Anledningen till detta var att skulduppgörelsen som pågått under rekonstruktionen inte gick i lås och därför var konkursen den enda vägen ut.

Hoppet lever

Under rekonstruktionen har företaget ställt om verksamheten för att skapa lönsamhet. Bland annat har personalstyrkan bantats ner från som mest 145 till cirka 80, varav 60 är yrkesarbetare. Och precis innan sommaren lyckades Dryft till slut skapa lönsamhet och stå på egna ben.

Magnus Petersson, vd och grundare av Dryft. Foto: Pressbild

Konkursförvaltaren har därför bestämt att verksamheten ska drivas i vidare i åtminstone en månad, för att Dryft sedan ska kunna säljas och drivas vidare. Om det blir Magnus Petersson eller någon annan som kommer att basa över företaget är oklart.

– Snabbt som attan ska vi lämna det emotionella bakom oss och se till att lämna efter oss en fin verksamhet, som ska kunna leva vidare.

Det blir en spännande månad?

– Ja, verkligen. Det är en härlig kämpaglöd hos hela personalen. Tisdag lunch fick våra 80 medarbetare konkursbeskedet, onsdag morgon dök alla upp och körde på som vanligt. Målet är att bolaget ska vara så pass lönsamt att alla som vill och kan ska jobba kvar, oavsett vem som driver Dryft framöver, avslutar Magnus Petersson.

Företagets alla pågående projekt drivs på som vanligt.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretaget i konkurs – men hoppet lever

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig