info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Struntar i problemen – lätt att försvara behovet av underentreprenörer då

Vissa byggarbetsplatser är rena Vilda Västern och de många underentreprenörer som byggbolag tar in skapar både sämre arbetsmiljö och kvalitet. Byggbolagen? De kan skjuta ifrån sig problemen, anser Bengt Andersson, medlem i Byggnads Väst.

Foto: Privat, Mostphotos

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

I tidningen Arbetet (nr 7 2024) så tar man upp detta med hur många underentreprenörer det kan vara på en byggarbetsplats och vad detta för med sig när det gäller arbetsmiljö, säkerhet, löner, kvalité mm. Byggföretag, som ska uppföra ett projekt och har väldigt få egna hantverkare eller som i många fall inga alls, väljer att sälja ut hela eller delar av ett projektet skapar stora problem.

”Vilda Västern”

Man kan likna vissa byggarbetsplatser med ”Vilda Västern”, där det är svårt att kontrollera hantverkarna från en massa olika entreprenörer och man kan ana att många av dessa hantverkare inte har rätt lön, försäkringar, jobbar långa arbetsdagar. Framförallt om de kommer från ett annat land och har svårt med språket.

Ingen förbättring i sikte

Detta med att sälja ut delar eller hela byggprojekt har hållit på i många år, och det verkar inte vara någon förbättring i sikte. Att man började med denna affärsmodell, kan bara ha en förklaring – FÖRTJÄNSTEN! Byggbolag anser att man gör större vinst på projekten om man säljer ut jobben och då kommer hantverkarnas arbetsmiljö i andra hand.

I tidningen Arbetet så uttalar sig arbetsgivarorganisationen Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind. Han säger att olycksfallen, kvalitetsbristerna och dödsfallen har minskat radikalt sedan man tog in fler underentreprenörer på byggarbetsplatserna. Denna bild som Mats ger av dagens byggarbetsplatser stämmer inte överens med den bild som jag har, och vem ger rätt bild?

Felaktigt utfört

Jag har varit på många arbetsplatser där man har tagit in underentreprenörer som man ser inte har utbildade hantverkare och felaktigt utförda moment har dragit på sig stora merkostnader. Och detta med språksvårigheter mellan svensktalande och icke svensktalande är både ett allvarligt säkerhetsproblem och stora risker att det uppstår missuppfattningar hur moment ska uppföras.

Byggfel kostar ca 80–100 miljarder per år och är ett stort problem som byggverksamheten måste ta tag i.

Verkar inte ta hänsyn

Jag anser att det är lätt för ledningen på byggföretagen och deras organisation Byggföretagen att försvara byggandet med många entreprenörer inblandade i projekten, när man inte behöver handskas med problemen som uppstår på arbetsplatserna. Man ser underentreprenörerna som ett verktyg för att få ner kostnaden och pressa priserna och man verkar inte ta hänsyn, varken till arbetsmiljön för arbetsledningen och hantverkarna eller till kvalitén på byggprojekten.

Bengt Andersson
Medlem i Byggnads Väst
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig