Miljonfusket på NCC:s bygge – Prowork blåste polacker på traktamente
När storbygget Nya Campus Borlänge gick dåligt minskade NCC inhyrningen från ett bemanningsföretag som betalar korrekt – och ersatte med personal från lönedumpande Prowork.
Stockholm den 13 mars. Pawels telefon har gått varm i flera dagar. Han och de polska kollegorna på bemanningsföretaget Prowork har snackat ihop sig. De är trötta på att bli lurade på lönen. Nu har över 30 stycken bestämt sig för att konfrontera ledningen.
– Det var en strejk, säger Pawel.
Precis som de andra polska byggjobbarna i det här reportaget heter han egentligen något annat.
Protesten pågår i tre dagar. De anställda kräver ett möte. Men ledningen sätter hårt mot hårt och byggjobbarna ger vika.
– Chefen sa att han inte skulle komma på mötet på arbetsplatsen. Om någon inte var nöjd kunde de bara säga upp sig, berättar Pawel.
LÄS MER: Rösterna inifrån Prowork: ”Försöker sänka människor”
Otillåtna avdrag för boende
Missnöjet bland de anställda hade bubblat länge. Men den utlösande faktorn bakom protesten var Byggnadsarbetarens granskning av Nya Campus Borlänge, där totalentreprenören NCC hyrt in personal från Prowork.
– Artikeln hade ju skickats runt till alla, berättar Pawel.
Granskningen visade att Prowork gjorde otillåtna avdrag för boendekostnader. I strid med reglerna drogs tusentals kronor från bruttolönen per månad och anställd.
– I Borlänge bodde vi över 20 personer i en villa. Rummen var kanske åtta kvadratmeter och i vissa rum fick vi sova tre stycken. Och då betalar man 3 500 kronor för sängen, säger Jakub, en av de anställda på bemanningsbolaget.
Betalar inte traktamente
Nu kan Byggnadsarbetaren avslöja att Prowork inte heller har betalat traktamente.
Företaget har kollektivavtal med Byggnads, vilket betyder att det förbundit sig att följa spelreglerna som fack och arbetsgivare kommit överens om.
När en utländsk medborgare anställs så ska en tillfällig bostadsort fastställas. För Proworks anställda har det handlat om företagsboenden och lägenhetshotell.
Om jobbet ligger mer än 70 kilometer bort så har den anställda, precis som sina svenska kollegor, rätt till traktamente. Syftet är dels att skapa schyssta villkor. Men också att personalen ska vara lika dyr oavsett nationalitet, så att bolag med utländsk personal inte kan konkurrera med lägre pris.
Prowork rundar reglerna
Men Prowork har ett system för att komma runt reglerna.
– För att slippa betala traktamente skriver man de anställda nära bygget, säger Marcin.
Byggnadsarbetaren träffar honom och flera andra Proworkanställda som arbetat på NCC:s Campusprojekt.
Innan arbetet började fick de papper att skriva på. Texten på avtalet lyder:
Jag samtycker härmed till att ha en tillfällig plats under tidsperioden XX – XX 2023. Tillfällig plats är Borlänge.
Om uppdraget förlängs skickar Prowork ett nytt avtal. Samma sak sker om Prowork ska jobba på annat håll i landet.
”Ska ha traktamente”
Byggnadsarbetaren visar avtalet om ”tillfällig plats” för Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk, som dömer ut upplägget.
– Man kan inte fastställa tillfällig bostad varje gång man har ett nytt projekt, det är ett kringgående av regelverket, säger hon.
– Alla som jobbar här i Sverige tillfälligt och har kvar sin fasta bostad i hemlandet ska ha traktamente.
Byggnadsarbetaren ber också förbundsjuristen kolla på lönespecifikationer som tidningen fått av Proworks anställda. Lönespecifikationerna väcker många frågetecken.
– Karensavdraget är för högt. Här borde det ha varit en helglön. Här borde det ha varit tio timmars övertid. Dessutom är det bemanning, om man nu hyrs ut till NCC så ska man följa NCC-lagets arbetsschema. Det känns som att det är fel på det mesta här, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.
Zapraszamy do kontaktu: Tomasz Pozar, tp@byggnadsarbetaren.se
Fusk för miljonbelopp
På Nya Campus Borlänge har NCC haft åtta egna yrkesarbetare. Resten av jobbet har utförts av underentreprenörer och bemanningsbolag. Prowork har varit störst av bemanningsbolagen. Under 2023 hade företaget i snitt runt 40 byggjobbare på plats.
Med så många anställda har företaget tjänat omkring 350 000 kronor på otillåtna boendeavdrag och uteblivna traktamenten. I månaden.
Att sätta en exakt siffra på fusket är svårt, men det handlar om miljonbelopp.
Vår dialog för vi med Byggföretagen och Byggnads rörande våra sätt att arbeta, inte med er på Byggnadsarbetaren.
Prowork svarar inte på frågor
Proworks ledning har helt nekat till att medverka i den här artikeln. Företaget svarar inte ens på faktafrågor om sin verksamhet.
– Vår dialog för vi med Byggföretagen och Byggnads rörande våra sätt att arbeta, inte med er på Byggnadsarbetaren, säger vd:n Mikael Rönnberg.
Men genom intervjuer med en lång rad branschkällor har Byggnadsarbetaren kartlagt Prowork. Och kan visa att det finns en stark koppling till NCC – som inget av bolagen skyltar med.
Rekryteras i Polen
År 2015 startar NCC ett eget bemanningsbolag. Det kallas oftast NCC Montage. Men i Polen, där arbetskraften rekryteras, registreras det under namnet Safida Montage.
– Avsikten är att vi ska använda mindre av extern bemanning. Vi vill ha bättre koll och bättre ordning och reda, förklarade Svante Hagman, dåvarande chef på NCC Construction Sweden, när det begav sig.
Men så mycket ordning och reda blir det inte. Efter några år är konflikten ett faktum.
Byggnads Skåne anser att Safida Montage sysslar med ”systematisk lönedumpning” och kräver 3,3 miljoner kronor för uteblivna ackordsöverskott, helglöner och arbetstidsförkortning. Bemanningsbolaget kryper till korset och betalar.
Prowork Stockholm AB bildas år 2013. Fram till 2019 växer företagsfamiljen med Prowork Bemanning AB, Prowork Göteborg AB och ägarbolaget Hemro Holding AB.
Länge är verksamheten blygsam till storleken. Men 2021 lägger NCC ned sitt bemanningsbolag Safida Montage. Personal går direkt från Safida Montage till Prowork Stockholm, som på ett år växer från knappt 40 till nästan 300 anställda.
Sedan 2020/2021 har de olika Proworkbolagen betalat ut mer än 18 miljoner kronor i aktieutdelningar. Ägaren och grundaren Mikael Rönnberg är registrerad som verklig huvudman. Det betyder att han kontrollerar bolagen, vilket i regel innebär ett majoritetsägande av aktierna.
Byggnadsarbetaren har i en serie granskningar visat att Prowork gör otillåtna löneavdrag för boende och inte betalar traktamente till sina polska anställda.
”Det är en arvtagare”
2021 läggs Safida Montage ner. Det finns inte längre något behov av ett eget bemanningsbolag, menar NCC.
Här kommer Prowork in i berättelsen. Samma år som NCC avvecklar sitt bemanningsbolag skriver Prowork i sin årsredovisning att: ”Vi har under året också öppnat ett nytt affärsben att stå på, nämligen bemanning med utländska arbetslag.”
Personal går direkt från NCC:s bemanningsbolag till Prowork.
– Prowork är gamla NCC Montage. Det är en arvtagare, säger en källa med insyn.
Relationen till NCC är stark
För Prowork följer en period av kraftig tillväxt. Verksamhetsåret 2019/2020 låg omsättningen på 35 miljoner kronor medan medeltalet anställda uppgick till 39. 2022/2023 var omsättningen 224 miljoner och antalet anställda 298.
I sin senaste årsredovisning förklarar Prowork expansionen: ”Framförallt så har vårt Safida projekt med våra polska medarbetare ökat markant genom lyckade projekt.”
Relationen till NCC förblir stark. Prowork hyr ut personal till andra entreprenörer, men NCC är redan från start den stora uppdragsgivaren.
– Mycket stora delar kommer från NCC, säger en källa.
Lönedumpning på Nya Campus Borlänge
På Nya Campus Borlänge fanns utöver Prowork två andra bemanningsbolag.
Det ena var B3 Personal, som också lönedumpade. Lönerna för elva anställda höjdes från 145 till 195 kronor i timmen efter att facket gripit in.
Det andra var Expandera Mera, som betalar både boende och traktamente.
Bland Proworks anställa är det många som drömmer om att jobba på just Expandera Mera.
– Vi har sett alla ersättningar som polska kollegor i Expandera Mera får ut, säger Pawel.
Han sa: ”Vi ska driva bort Expandera Mera, det här är vårt bygge.”
”Driva bort Expandera Mera”
Men Prowork ser i stället en rival. På Campusprojektet ska arbetsledaren ha hetsat om konkurrenten.
– Han sa: ”Vi ska driva bort Expandera Mera, det här är vårt bygge”, berättar Ryszard.
– Vi skulle få mer jobb där om vi anställda jobbade snabbare och hårdare. Det finns absolut en sån tävling. Det handlar ju om pengar så klart, säger Marcin.
”Sa upp nästan alla”
I oktober 2023 – i slutfasen av byggnadsarbetena – får Expandera Mera ett plötsligt besked. NCC handplockar tre yrkesarbetare som blir kvar, resten får gå.
– Det stämmer att de minskade rejält. De sa upp nästan alla våra anställda, 15 personer. De gav info två veckor innan och våra slutade den 13 oktober, bekräftar Patrycja Kobus, personalsamordnare på Expandera Mera.
– Jag kan inte säga något om anledningen eller om de hyrde in av något annat bemanningsbolag i stället.
LÄS MER: Anklagas för att ha kissat på NCC-bygge – förlorar jobbet
Ryktet: Prowork ligger lägre i pris
Veckan efter att inhyrningen från Expandera Mera minskat ökar NCC i stället bemanningen från Prowork.
– Det kom tolv nya från Prowork. Det var många som var frågande till varför, säger en källa.
Det går rykten om att Prowork har lagt ett bättre bud. Men i Borlänge blir det rörigt när de nya inte kan bygget.
– Rätt många var arga på NCC över det där. Är det smart att byta ut hela gänget som gått där i veckor och lärt sig hur man hittar? frågar sig en annan uppgiftslämnare.
Projektet var försenat och jag hade press från chefen på NCC. ”Ni måste göra det här och det här, vi har ont om tid.”
”Hade press från chefen på NCC”
NCC drog alltså ned inhyrningen från ett bemanningsbolag som betalar korrekt och ökade inhyrningen från ett bolag som lönedumpar. Varför?
En möjlig förklaring är att bygget gick dåligt och att NCC försökte minska sina kostnader. Nya Campus Borlänge skulle ha stått klart i april men har drabbats av förseningar.
Bartek, som egentligen heter någonting annat, var arbetsledare för Prowork i Borlänge. Han säger att det blev stressigt under hösten 2023.
– Projektet var försenat och jag hade press från chefen på NCC. ”Ni måste göra det här och det här, vi har ont om tid”, berättar Bartek.
Det var då beslutet att kalla in fler från Prowork fattades.
– Ja, NCC bestämde. De frågade ”kan ni få hit fler personer”. Jag sa att jag ska försöka. Men det är NCC som bestämmer om att ta in mer folk, jag kan inte själv säga att jag vill ha dit fler.
LÄS MER: NCC firade med tårta – sen sades egna bygglaget upp
NCC ger ingen intervju
NCC nekar att ge en intervju. I ett mejl skriver företagets presstjänst att bemanningsnivåerna är ”kommersiell information och en fråga för avtalens parter”.
Däremot kommenterar NCC att ersättningar inte betalats ut korrekt:
”Vi har haft kontakter med Prowork och begärt att de ska rätta eventuella felaktigheter.”
Branschorganisationen Byggföretagen, där Prowork är medlem, har avböjt att uttala sig om boendeavdrag och uteblivet traktamente.
”Man är rädd för att bli medlem i facket”
För facket har Prowork länge varit en nagel i ögat. Men bemanningsbolaget är svårt att komma åt.
– Hade vi haft medlemmar i Prowork hade det löst sig, men man rädd för att bli medlem i facket. Så ser det ut i Sverige 2024, säger Fredrik Karlsson, ombudsman på Byggnads GävleDala som haft Campusprojektet på sitt bord.
Att Proworks ledning är fientligt inställd till facket bekräftas av samtliga anställda som Byggnadsarbetaren pratat med.
– Om man skulle gå till facket tror jag inte att man har ett jobb kvar, då får man kicken. Det skulle inte ses med blida ögon, säger Marcin.
Varför är det så tror du?
– Det handlar om traktamentet. De vill inte att nån ska få rätt till det. För då ska alla ha. Och då blir det dyrt.
Hur mycket pengar har du själv gått miste om?
– 70 000 kronor bara för boendet. Skulle jag ha fått traktamentet för 20 månader så blir det jättemycket pengar.