Vabbade "för mycket" – nu svarar vd:n för Byggmästar'n: "Alla som känner mig vet"
Ytterligare en person med koppling till Byggmästar'n i Skåne menar att bolaget haft synpunkter på att anställda vabbar "för mycket". Nu svarar Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n och ordförande i Byggföretagen, om sin syn på vård av barn.
Vet du mer? Tipsa Byggnadsarbetaren!
red@byggarb.se, 072-215 83 36
Snickare Rickard Samuelsson menar att han inte fick fortsätta efter sin provanställning på grund av att han vabbade för mycket. Läs mer om den här.
”Jag gillar öppna kort och raka puckar. Jag säger upp dig för att du har vabbat för mycket”, ska personalchefen ha sagt i samband med uppsägningen.
”Solklar diskriminering”
Byggnads menar att det hela handlar om ett solklart diskrimineringsärende och kräver skadestånd.
– Enligt föräldraledighetslagen både kan och får man vabba så mycket som behövs, alldeles oavsett anställningsform, säger Nicklas Fihn, ombudsman på Byggnads i Skåne.
Även han har hört de ”raka puckarna” från personalchefen: Rickard Samuelsson blev uppsagd för att han vabbade för mycket.
– Det finns absolut ingen anledning för mig som ombudsman att ljuga om det, säger Nicklas Fihn.
Synpunkter på vab
Efter vår artikel har Byggnadsarbetaren varit i kontakt med ytterligare en person med koppling till företaget som bekräftar att Byggmästar’n tidigare haft synpunkter på att anställda vabbar ”för mycket”.
Den pågående förhandlingen mellan Byggnads och Byggmästar’n har strandat lokalt. Detta sedan facket sagt nej till ett förslag om förlikning från bolaget.
Förlikningen innehöll bland annat en sekretessklausul där Rickard Samuelsson skulle tvingas betala 50 000 kronor om han avslöjade något om uppsägningen. Nu är ärendet på väg till en högre nivå – förhandling mellan Byggnads och Byggföretagen på central nivå.
Vabbandet en del av ärendet
Carin Stoeckmann är inte bara vd för Byggmästar’n. Hon blev nyligen omvald som ordförande i branschorganisationen Byggföretagen som samlar 4000 byggföretag i hela landet. Arbetsgivarorganisationen har under senare år lagt ner mycket kraft på en mer jämställd byggbransch. Ett av målen är att locka till sig fler kvinnor men också att generellt skapa arbetsplatser där byggarbetares familjeliv kan gå hand i hand med arbetsliv.
”Skapa lika möjlighet för män och kvinnor att ta ut föräldraledighet, att vara hemma med sjukt barn och att gå ner på deltid.” är ett av råden till medlemmarna.
Negativt bemötta
Att långt ifrån alla byggare anammat en schysst inställning till vård av barn framkom förra året i enkätundersökning utförd av Byggnads. Av drygt 900 svarande sa nästan var tredje att de fått ett negativt bemötande av chefen när de velat ta ut vab.
Byggnadsarbetaren har tidigare sökt både Byggmästar’n och Carin Stoeckmann men inte fått några svar. När vd:n nu svarar i telefon vill hon inte kommentera det pågående ärendet.
Varför inte?
– Det är väl mer lämpligt att det sköts där det ska skötas. Vi kan inte uttala oss om saker som ska vara en del av det ärendet. Och det ska väl egentligen ingen annan heller göra, säger Carin Stoeckmann.
Hur ser du på att anställda är hemma och vabbar rent generellt?
– Självklart ska man få vara hemma för vård av sina barn och det får man hos oss också. Men jag kommer inte uttala mig om det här ärendet. Det ska skötas där det ska och det är inte i media.
Ni har försökt få till en förlikning med sekretessavtal. Det innebär väl ändå att ni tänker att det här ändå skett, att han blev uppsagd för att han vabbade?
– Nej, det behöver det inte alls betyda. Det som det betyder är att vi inte vill sköta ärendet på fel ställe utan det ska skötas där det ska skötas av de två parter som sköter det. Vi är en del av ärendet, absolut, men det är Byggföretagen och Byggnads, deras förhandlare som hanterar det här ärendet och det är där det ska skötas tycker jag.
Vård av barn är en självklarhet, det är det för mig också
Carin Stoeckmann förtydligar sin syn på vab:
– Vad jag står kring vård av barn tror jag att alla som känner mig vet. De vet vilka mina värderingar är och vet vilka värderingarna är i vårt företag. De vet också hur vi jobbar med den här frågan, säger Carin Stoeckmann och fortsätter:
– Det jag vill säga är att vi vill ingenting hellre än att alla, oavsett om man är man eller kvinna, ska kunna få jobba och att man delar på vardagen kring sina barn. Vård av barn är en självklarhet, det är det för mig också.
Så du menar att det här ärendet om uppsägningen har ingenting att göra med att mannen vabbade?
– Jag tänker att det är en del av det ärendet, men precis som alla andra ärenden ska det skötas på rätt sätt.