info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Granskade Operan efter dödsolyckan – då såg hon livsfarligt jobb pågå på taket

Ett byggföretag har betalat 106 300 kronor i sanktionsavgift efter livsfarliga fallrisker på Kungliga Operans tak i Stockholm. Fallriskerna upptäcktes när Arbetsmiljöverket var på plats efter att en scentekniker dött i en fallolycka.

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör, såg fallrisker på Kungliga Operans tak och agerade. Foto: Markus Gårder-Kungliga Operan/Margite Fransson

Nyligen dömdes Kungliga Operan till tre miljoner kronor i företagsbot efter att en scentekniker dött i en fallolycka inne i Operans lokaler i höstas förra året. Fallet skedde från 13 meters höjd från en balkong. Arbetsmiljöverket upptäckte flera allvarliga brister, bland annat för låga balkongräcken.

I april i år skedde ytterligare en inspektion.
– Vi var där på en sista inspektionen i ärendet som rörde dödsolyckan. Då gick vi runt för att se vilka åtgärder som gjorts, berättar arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson.

Upptäckte livsfarlig arbete

Men den avslutande kontrollen ledde till en ny upptäckt. Denna gång utanpå byggnaden. Det pågick ett livsfarligt arbete på Operans tak.

– När vi gick uppåt i huset tittade vi ut genom fönstret och såg då två byggnadsarbetare på taket som jobbade där det var fallrisker. Det saknades fast fallskydd på en del av taket och byggnadsarbetarna använde inte personlig fallskyddsutrustning, säger Jenny Bengtsson.

Det saknades avspärrningar mot riskområdet.

Fallhöjden var mellan fyra och nio meter beroende på var på taket man stod.

Vi valde att rikta ett omedelbart förbud även mot byggherren

Omedelbara förbud

I det här fallet var inte arbetsgivaren Kungliga Operan utan byggföretaget M3 bygg. Byggherre var Statens Fastighetsverk.

– Då vi avslutat inspektionen som vi var där för, gick vi över till etableringen som tillhörde byggarbetsplatsen.

Det blev två omedelbara förbud. Ett riktat mot M3 bygg och ett mot Statens Fastighetsverk.
– Vi valde att rikta ett omedelbart förbud även mot byggherren, Statens fastighetsverk, eftersom det är fråga om ett större bygge som ska vara igång ett bra tag och med olika entreprenörer, säger Jenny Bengtsson.

Betalade över 100 000

Arbetsmiljöverket krävde M3 bygg på 106 300 kronor i sanktionsavgift, vilket företaget accepterat och betalat. De har också redovisat till Arbetsmiljöverket hur de åtgärdat bristerna.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Granskade Operan efter dödsolyckan – då såg hon livsfarligt jobb pågå på taket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig