Så utnyttjas ”B-laget” av byggfirman: ”Det är människohandel”
Provanställningar i rad, skadade byggjobbare som lämnas i sticket och långa arbetspass utan ordentliga verktyg och arbetskläder. Trots tidigare kritik fortsätter 08 Betonghåltagning att utnyttja utländsk personal och Peab, NCC och Skanska anlitar bolaget.
Esat Polovina hade varit i Sverige i fem år och jobbat på flera olika byggbolag när han sommaren 2023 fick tips om att söka jobb på Stockholmsföretaget 08 Betonghåltagning Riv & Sanering. Han ville byta jobb för att slippa pendla så långt. I början var allt toppen, men det ändrades snabbt.
– Det fanns inga fasta uppgifter. Man skulle göra allt. Bila, städa, riva, bygga. Varje dag skrek de på oss. ”Jobba snabbare”, ”det här måste ni hinna med”, ”skynda på nu!” och när man jobbat klart sa de ofta ”i morgon får ni absolut inte jobba så här långsamt”. Det går knappt att beskriva hur dåligt det var.
Dåligt blev ännu sämre en fredagseftermiddag i oktober förra året. På ett Skanskabygge i Flemingsberg söder om Stockholm var det dags för eftermiddagsrast när Esat tryckte ner skyliftskorgen han stod i. Men något gick fel och korgen störtade till marken från tre meters höjd.
LÄS MER: 08 Betonghåltagnings svar längs ner i artikeln eller här
Esat kunde inte gå. Han fick kraftiga smärtor i benen och ländryggen. Två kollegor hjälpte honom till Huddinge sjukhus. Efter fem timmar blev han hemskickad och beordrades att vila. Han tvingades sjukskriva sig. Men smärtan gick inte över.
Han ringde, sms:ade och mejlade till företaget utan att få något svar.
Efter några veckor hörde så företaget av sig. Han var uppsagd på grund av arbetsbrist.
– Det var det enda det stod. Att jag fått sparken, att jag inte längre var anställd och att de arbetskläder jag hade hemma genast skulle lämnas tillbaka. Inget mer.
”Det är människohandel”
Esat är långt ifrån det enda exemplet på byggjobbare som känner sig grovt utnyttjade av 08 Betonghåltagning. Exemplen från både Byggnads Stockholm-Gotland och den syndikalistiska fackföreningen SAC är många.
– Jag tycker inte att 08 Betonghåltagning ska finnas på marknaden. Det är människohandel de håller på med, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland.
– Det här företaget sticker ut. Under flera år har det varit en strid ström med utländska arbetare som på olika sätt behandlats dåligt. Gemensamt för alla är att de känt sig utnyttjade och upplevt ett förakt från cheferna, säger Emil Boss, regionalt skyddsombud på SAC.
Fallen har rört allt från felaktig lönerapportering och staplade provanställningar till bristfällig asbestsanering och en i övrigt usel arbetsmiljö. Men varningssignalerna är inte nya.
Redan 2019 skrev Byggnadsarbetaren och tidningen Arbetaren om två anställda som vittnade om ”långa bilningsjobb åtta dagar i sträck” och ”arbetspass på 36 timmar”.
I en dold inspelning, som Byggnadsarbetaren tog del av då, fångades en konversation mellan två av företagets nyckelpersoner upp.
Samtalet rörde en av arbetarna man ville bli av med.
Person 1: Av med honom bli vi ju inte.
Person 2: … Det tar vi sen, i steg två. Vi kan skicka ut honom på byggen.
Person 1: Ja, (namn) hade väl ett skitjobb, ett bilningsjobb till han? Vi kan sätta han på skiten.
Person 2: Ja, ja, precis.
Person 2: Oavsett är det bättre att skicka ut han. Då är det bättre att välja ut jobb till han så vi tröttar ut han (skratt).
Efter artiklarna lade Veidekke bolaget på sin röda lista, man slutade ta in 08 Betonghåltagning. Flera andra storbolag resonerade annorlunda. Peab, NCC, Skanska, Byggpartner …
Och nu vittnar alltså flera rivningsarbetare och håltagare om att situationen inte blivit något bättre sedan den där inspelningen. Snarare tvärtom.
Samma personer som äger 08 Betonghåltagning är på olika sätt också involverade i bolagen Rivkompaniet i Stockholm, Hålmetoder Riv & Sanering Söderort samt 13 Rätt Bemanning & Rekrytering.
Byggnadsarbetaren har uppgifter som visar att ägarna utnyttjat arbetare från främst Albanien och Nigeria genom att ge dem provanställningar i ett av sina bolag för att sedan, när provanställningen är över, slussa dem vidare till ett andra bolag för en ny provanställning. I vissa fall plockas man också in på ett tredje bolag innan byggjobbarna skickas ut.
– De flyttar runt personal för att vi och Migrationsverket inte ska ha koll på dem. Det är ett sätt att utnyttja systemet och att hålla de anställda i en ständig osäkerhet, säger Tomas Kullberg.
Samtidigt har företaget, på pappret, betalat ut korrekta löner som följer kollektivavtalet. Men en del av lönen har vissa anställda sedan tvingats betala tillbaka, berättar flera av varandra oberoende källor.
– De har höjt upp lönen så att den går igenom vår och Migrationsverkets kontroll. De redovisar lönen som de betalar ut, men arbetarna måste betala tillbaka en del av den till chefen. Vi kommer inte åt dem tyvärr, säger Tomas Kullberg.
Han berättar att medlemmar i Byggnads fått åka till bankomaten och ta ut mellan 4 000 och 8 000 kronor i månaden och betala till arbetsgivaren.
– Arbetsgivaren hotar med att om de inte betalar så kommer de säga att de inte har någon anställning och att de blir hemskickade. De sitter i en beroendeställning till arbetsgivaren. Det är fruktansvärt, säger Tomas Kullberg.
De har höjt upp lönen så att den går igenom vår och Migrationsverkets kontroll. De redovisar lönen som de betalar ut, men arbetarna måste betala tillbaka en del av den till chefen.
”Jag var en pengamaskin”
En person som jobbat för 08 Betonghåltagning under flera år är Florian. Han hade fast anställning och stannade kvar trots alla problem. Han närde en dröm om ett uppehållstillstånd.
– Den fick mig att kämpa på. Sedan höjdes kraven hela tiden, jag minns inte i vilken ordning. Lär dig svenska, skaffa svenskt personnummer, skaffa svenskt pass, jobba sex månader till … Till slut insåg jag att jag bara blev utnyttjad, jag var en pengamaskin.
När Florian ska berätta om tiden på företaget vet han inte var han ska börja. Han suckar djupt och skrattar samtidigt då han nu i efterhand inser hur galet allt var. Mycket av oron och rädslan han kände gällde reglerna för arbetstillståndet och att råka ut för problem med Migrationsverket. Något som gjorde att varken han eller kollegorna vågade klaga. Det värsta som kunde hända var att bli av med jobbet. Detta trots att han hade en anställning med arbete på helger utan extra betalt och semesterpengar, asbestrivning utan skydd och väldigt långa arbetspass. Själv jobbade Florian 24 timmar i sträck vid flera tillfällen. I början fick han 135 kronor i timmen. Ofta kastades han ut på helt nya arbetsuppgifter. Det spelade ingen roll att han inte hade någon erfarenhet. Bland annat fick han köra en betongväggsåg utan kunskap. Chefen sa bara ”det fixar du, du måste försöka”.
– Det var hemskt. Jag borde märkt direkt vad det var för företag. Som nyanställd fick vi ta begagnade arbetskläder från folk som jobbat i firman tidigare. Verktygen var slitna och gick ofta sönder.
Lär dig svenska, skaffa svenskt personnummer, skaffa svenskt pass, jobba sex månader till … Till slut insåg jag att jag bara blev utnyttjad, jag var en pengamaskin.
Tomas Kullberg är frustrerad när han pratar om 08 Betonghåltagning. Företaget har kollektivavtal med Byggnads då de är med i Byggföretagen. Och det är svårt att driva något ärende.
– Våra medlemmar vågar inte gå in och driva frågan. De blir hemskickade då och därför backar de. Och det blir svårt att bevisa om ingen vill vara med. Det går inte att se något i dokumenten, lönespecifikationer och papper på Skatteverket.
Samtidigt finns det anställda på bolaget som har det bra. ”Svenskarna”, som en albansk kille utrycker det, har avtalsenliga löner. Där följs alla avtal.
– När jag granskade företaget skickade de en lista på alla anställda. Då fick jag inte med B-laget som de kallas, de som kommer hit från Nigeria, säger Oscar Lindholm, ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland.
Bostäder i Bro
Typ av arbete: Rivning och sanering av 258 lägenheter på Fasanstigen i Upplands-Bro.
Entreprenör: NCC.
Beställare: Upplands-Brohus som ägs av kommunen.
Enskededalens servicehus
Typ av arbete: Rivning och sanering vid renovering av servicehus.
Entreprenör: NCC.
Beställare: Micasa Fastigheter, ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar Stockholms stads omsorgsfastigheter.
Högdalsdepån
Typ av arbete: Håltagning vid utbyggnad av depå för tunnelbanan.
Entreprenör: NCC.
Beställare: Region Stockholm.
Renovering i Tensta
Typ av arbete: Rivning, sanering och håltagning vid renovering av 60-talslägenheter i Tensta.
Entreprenör: Byggpartner.
Beställare: Micasa Fastigheter.
Bostäder i Solna
Typ av arbete: Rivning, sanering och håltagning vid renovering av 60-talslägenheter i Solna.
Entreprenör: Byggpartner.
Beställare: Signalisten, Solna stads allmännyttiga bostadsstiftelse.
Skola i Tyresö
Typ av arbete: Rivning, sanering och håltagning vid renovering av Kumla skola i Tyresö.
Byggentreprenör: Peab.
Beställare: Tyresö kommun.
Kontorshus i Flemingsberg
Typ av arbete: Håltagning.
Byggentreprenör: Skanska.
Beställare: Fabege.
”Många körde utan körkort”
Florian tillhörde även han ”B-laget”. Han minns särskilt ett av jobben, då man fann asbest på en arbetsplats i västra Stockholm. Om hur chefen då sa att ”asbest är ingenting”. Arbetarna ville gå till platschefen och berätta men chefen på 08 Betonghåltagning tyckte att det var en dålig idé.
– Vår chef sa att rivningen skulle bli stoppad och att vi skulle bli utan arbete. Han pressade oss hela tiden och det spelade ingen roll om jobbet var farligt.
– Och så körde vi utan körkort. Det var det många som gjorde. Vi hade utländska körkort som bara gällde i ett år. Cheferna brydde sig inte om körkortet gick ut.
Vid ett tillfälle blev en anställd stoppad av polisen när han körde en bil som tillhörde Hålmetoder Riv & Sanering. Det utländska körkortet hade gått ut. I den efterföljande rättegången slog tingsrätten fast att ”företaget agerat oaktsamt i samband med körningen och det inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet”. Hålmetoder Riv & Sanering dömdes till en företagsbot på 20 000 kronor.
– Det var total katastrof, säger Esat som på grund av sin skada har tvingats lämna Sverige och flytta tillbaka till Albanien. Utan inkomst hade han inte längre råd att bo kvar med sin familj. Han har i dag fortfarande mycket ont och kan inte gå utan stöd av kryckor.
– Jag trivdes jättebra i Sverige och såg en framtid där med min familj. Men nu har allt förändrats.
Fackföreningen SAC driver nu ett ärende om hans rätt till livränta, alltså ersättning för förlorad arbetsinkomst vid arbetsskada.
– Själva uppsägningen var enligt företaget på grund av arbetsbrist, vilket är ett sakligt skäl. Men självklart känns det som något företaget bara dragit till med för att bli av med honom, säger Emil Boss på SAC.
– Det värsta var inte själva skadan, utan hur jag blev behandlad efteråt. Vad är det för företag som sparkar en anställd som skadar sig? Jag hörde att 08 Betonghåltagning var ett bra företag. Det var precis tvärtom, avslutar Esat.
Det värsta var inte själva skadan, utan hur jag blev behandlad efteråt. Vad är det för företag som sparkar en anställd som skadar sig?
- Ett typiskt uppdrag för 08 Betonghåltagning Riv & Sanering är som underentreprenör på skattefinansierade renoverings- och ombyggnadsprojekt där något av de största byggbolagen i landet är huvudentreprenör.
- De har under de senaste åren samarbetat med bland annat Skanska, NCC, Peab och Byggpartner. Ofta handlar det om renoveringar av bostäder med allmännyttan som byggherre eller skolor med kommuner som beställare.
- 08 Betonghåltagning Riv & Sanering har årligen omsatt omkring 50 miljoner kronor de senaste fem åren. Antalet anställda har legat omkring 60.
Så svarar 08 Betonghåltagning: ”Följer lagar och avtal”
08 Betonghåltagning Riv & Sanering och andra näraliggande bolag väljer att svara på några av våra frågor via mejl.
Sanna Claesson, vd för Rivkompaniet i Stockholm, har skrivit under flera av de provanställningar som staplats på hög. Hon vill inte låta sig intervjuas. Istället skriver hon: ”Då ägarna till 08 Betonghåltagning tröttnat på rivningsbranschen och funderar på att avveckla företaget så avslutade jag min anställning där och fick i samband därmed ett bra erbjudande om att köpa upp Rivkompaniet”.
Joakim Lundström, vd på 08 Betonghåltagning och verkligen huvudman för flera av de aktuella bolagen, har vi också sökt. Mejlsvar kommer från ”Ledningen på 08 Betonghåltagning”.
Esat, som de säger sig ha försökt nå, ska ha erbjudits företagshälsovård och rehab, men inte dykt upp. ”Vi på 08 Betonghåltagning har följt bolagets arbetsmiljöpolicy och har vidtagit de åtgärder som ska göras i samband vid olyckshändelser på arbetsplatsen.”
Tillbakavisar
På omvägar ska de hört att han mår bra i dag och är helt återställd. Bolaget skriver att han sades upp på grund av arbetsbrist. Skanska fick dock en annan förklaring enligt Andy Hägglund, produktionschef på Skanska.
– Enligt de uppgifter vi har sa han upp sig sedan. Så han var tillbaka i arbete men slutade i företaget.
Angående uppgifter om att anställda tvingats plocka ut pengar från bankomaten och betala tillbaka skriver 08 Betonghåltagning att de ”inte känner till eller står bakom”.
”Stämmer inte”
Gällande övrig kritik så pekar ledningen på sin policy om att lagar och regler alltid ska följas. ”Samtliga ska ha ett giltigt körkort och att påståendet om att någon ska ha arbetat 24 timmar i sträck eller riva asbest utan skydd stämmer inte eftersom detta strider mot lag”.
LÄS MER: Anlitas av de största byggbolagen – trots dolda inspelningen: ”Trötta ut han”