info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter dödsolyckan – Veidekke vägrade släppa in skyddsombud: "Tagit mig hårt"

I måndags förra veckan dog en 23-årig snickare på Veidekkes arbetsplats i Hyllie. När regionala skyddsombudet Robert Nilsson kom dit dagen efter hindrades han från att komma in på bygget av Veidekke och Arbetsmiljöverket.

Här dog en snickare i en fallolycka. Regionala skyddsombudet Robert Nilsson blev nekad att komma in på arbetsplatsen. Foto: Privat, Stefan Lindblom

– En sådan enorm nonchalans. Jag är chockad.

Robert Nilsson är regionalt skyddsombud i Byggnads sedan många år. Han är van att besöka arbetsplatser efter dödsolyckor. Men när han kom till Veidekkes arbetsplats i tisdags blev det stopp.

– Det normala är att jag får komma in på arbetsplatsen för att kunna tala med kollegor och andra byggnadsarbetare, stötta skyddsombud på plats. Jag är också där för att kolla så att alla viktiga frågor som är i arbetarnas intresse fångas upp, att alla relevanta frågor blir belysta.

Inga medlemmar eller skyddsombud

Den omkomne var anställd av en underentreprenör på Veidekkes arbetsplats. Han jobbade som snickare och satte gipsväggar.
– Hos hans arbetsgivare fanns inga medlemmar eller något skyddsombud. Men eftersom de har kollektivavtal har jag i egenskap av regionalt skyddsombud utökad tillträdesrätt till arbetsplatser där de jobbar. Veidekke som är huvudentreprenör har också fler underentreprenörer på plats vars arbetsmiljö jag har mandat att bevaka, säger Robert Nilsson.

Uppgift: Skulle gå på toa

Den 23-årige litauiske snickaren jobbade tillsammans med flera personer med att gipsa innerväggar på våning sex på bygget. Olyckan inträffade vid 17-tiden, då arbetsstyrkan skulle plocka ihop. Enligt olycksanmälan skulle snickaren gå iväg på toa. Han hittades senare livlös nedanför ställningen. Men exakt vad som hände eller från vilken höjd han föll är oklart. Bara att fallet var högt. Enligt åklagare Klas Norelius finns inga vittnen till fallet.

Såg det som ett missförstånd

Dagen efter olyckan kom Robert Nilsson till arbetsplatsen vid 13-tiden. Då fanns också Arbetsmiljöverket på plats och skulle gå runt på olycksplatsen. Först blev Robert stoppad av en polis som hänvisade till avspärrningarna.
– Men jag såg det som ett missförstånd, jag har ju rätt att vara där. Jag fick kontakt med en av Veidekkes chefer som skulle besöka olycksplatsen tillsammans med verket. Chefen sa först att jag inte fick komma in, sedan talades cheferna och inspektörerna vid och sedan kom Arbetsmiljöverkets inspektör och sa att jag skulle vänta utanför.

– Något av det mest anmärkningsvärda tyckte jag också är att Veidekkes eget huvudskyddsombud befann sig på arbetsplatsen, i boden, inte blev ombedd att delta i rundvandringen. En av mina uppgifter efter en olycka är också att stötta skyddsombud på bygget, säger Robert Nilsson.

Väntade utanför

Han väntade i ett par timmar utanför arbetsplatsen.
– Jag ville ge Veidekke en chans att rätta till sitt misstag men jag blev inte insläppt. Så småningom släpptes avspärrningarna och folk i vita hjälmar från Veidekke kom med redskap och vatten för att städa bort blodet efter olyckan. Ingen hälsade på mig eller sa något, fast jag stod precis utanför.

– Jag tycker detta är exempellöst. Veidekke har varken involverat mig eller huvudskyddsombudet i detta tidiga skedet. Jag kommer att göra en förhandlingsframställan till Byggföretagen om brott mot kollektivavtalet och brott mot arbetsmiljölagen för hindrande av skyddsombud. Jag frågar mig också om Arbetsmiljöverket verkligen ska hindra skyddsombud från att komma in på arbetsplatser?

Den 23-årige byggnadsarbetaren arbetade med gipsning på bygget. Varför han föll från ställningen är ännu oklart. Han arbetade åt en underentreprenör. Veidekke är Bas-U. Patrick Persson/pppress.se

Hävdes efter lunch

Både Veidekke och Arbetsmiljöverket hänvisar till polisens avspärrningar när de får frågan om varför de hindrade det regionala skyddsombudet. Men ingen uppges ha frågat polisen om skyddsombudet trots allt kunde få komma in. Åklagaren hävde kravet på avspärrning efter lunchtid.

Veidekke svarar skriftligt genom sin kommunikation- och marknadschef, Melissa Mahan.

Varför släpptes inte regionala skyddsombudet in på er arbetsplats i tisdags?

”Arbetsmiljöverket var på plats för att göra sin tekniska utredning, området var avspärrat och bevakat av poliser. Ingen annan fick beträda området, mer en representant från Veidekke som kunde ledsaga dem till aktuella platser där den förolyckade befann sig före fallet. Arbetsmiljöverket hänvisade till den fortsatta utredningen som skulle ske uppe vid bodetableringen. Efter avspärrningen släpptes av åklagare/polis, stängdes arbetsplatsen för dagen.”

Är det inte viktigt att involvera skyddsombud, såväl regionala som de egna, i ett tidigt skede? Alltså direkt efter olyckan?

”Veidekke har en väl inarbetad krisberedskap där skyddsombud är integrerad från start. Samtliga berörda anställda som finns på arbetsplats medverkar i vår interna utredning inklusive huvudskyddsombudet”.

Arbetsmiljöverkets Marcus Borgen var den som bad Robert Nilsson att vänta utanför.

När det är avspärrat är det en brottsplats och då bestämmer polisen vilka som får gå in

Varför stoppade ni det regionala skyddsombudet?
– När det är avspärrat är det en brottsplats och då bestämmer polisen vem som får gå in. Vi uppfattade det som att polisen ville att vi skulle se om det fanns några tekniska brister i anordningarna. Det var egentligen inte en inspektion utan en syn på platsen, säger han. 

Han säger att de inte frågade polisen om skyddsombud kunde delta.

Men hade det inte funnits ett värde i att ha ett regionalt skyddsombud eller skyddsombud med på synen?
– Vi talade inte med yrkesarbetare utan tittade bara på var det hänt och på ställningen. Detta är två ärenden, ett polisärenden och vi kände det som att vi var där i förundersökningen med sekretess. Senare har vi varit där på inspektion och då var huvudskyddsombudet med. Det är på ett annat sätt när man kallar till en inspektion för att ställa krav jämfört med en syn.

Hävdes vid lunch dagen efter

Kammaråklagare Klas Norelius vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål är förundersökningsledare för brottsutredningen.

– Det enda jag kan konstatera rent faktiskt är att man gjorde avspärrningar på den här arbetsplatsen 17.15 den 27:e (strax efter olyckan) och 13.06 dagen efter hävde jag dem själv. Under den tiden det är avspärrat är det en polisiär bevakning för att se till att avspärrningen hålls. Vem som har rätt till vad enligt fackliga regler kan jag inte yttra mig om.

”Tagit mig hårt”

Robert säger att han vill ha en inbjudan att delta i utredningen om olyckan och att han ifrågasätter om det bara var en syn som gjordes.
– Jag har jobbat på Byggnads i 18 år och har aldrig blivit nekad att komma in på en arbetsplats, tvärtom. Jag blir inringd till företag för att de vill ha extra kunskap. Jag bevakar medlemmarnas intresse och jag måste säga. Detta har tagit mig väldigt hårt.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter dödsolyckan – Veidekke vägrade släppa in skyddsombud: "Tagit mig hårt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig