info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads jubel efter LO-kongressen: "Historiskt! Kommer gynna oss"

LO-kongressen är över. Höjdpunkterna för Byggnads var att de fick ordförandeposten, att LO ska arbeta för ett investeringsstöd för bostäder och en öppning för kortare arbetstid via lagstiftning. På nedsidan – kongressen sa nej till Byggnads önskan om en utökad tillträdesrätt för skyddsombud.

Jakob Wagner, förbundssekreterare i Byggnads. Foto: Cenneth Niklasson/Mostphotos Maria Groth

LO-kongressen är över. Totalt var 350 ombud på plats. 22 av dem kom från Byggnads. 280 motioner var uppe på bordet. För Byggnads kom den största framgången oväntat och plötsligt när Byggnads förbundsordförande nominerades till LO-ordförande i elfte timmen.

”Kommer gynna oss”

– Det hände något historiskt, vi fick den första LO-ordföranden som kommer från Svenska Byggnadsarbetarförbundet! Det är stort och jag tycker att det var ett klokt val, säger Jakob Wagner, förbundssekreterare på Byggnads.

Han tror att valet är mycket positivt för landets byggnadsarbetare.

– När man får in ens egen ordförande som LO-ordförande så kommer det påverka hur offensiv man är i andra frågor. Johan Lindholm går visserligen in i en ny roll, men han om någon förstår byggbranschen, våra medlemmars behov.

Kommer ni nu ha svängdörrar in till LO-borgen?

– Det vet jag inte, det tror jag inte. Fast det kommer att gynna oss, men även alla andra, då Johan är en stark ledare, säger Jakob.

Johan Lindholm. Foto: LO

Byggnads tillförordnade ordförande

”Det var tråkigt”

Inför kongressen hade Byggnads med sig flera motioner som de ville driva som förbund. Allt från ökad tillträdesrätt för skyddsombud till kortare arbetstid. Men även krav för att öka bostadsbyggandet.

– Vi fick igenom flera av våra viktiga frågor. Bland annat att LO ska verka för ett investeringsstöd till byggandet av hyreslägenheter med låga hyror och så flyttade vi fram positionerna kraftigt kring arbetstidsfrågan och sänkt arbetstid för hela LO-kollektivet.

Byggnads har under flera år slagits för en ökad tillträdesrätt för skyddsombud till arbetsplatser, att facket kan knacka på även på arbetsplatser där det saknas medlemmar. På LO-kongressen ville de göra frågan het även inom LO. Nu blev det inte så.

– Det var tråkigt, men så är det på en kongress. Man får inte igenom allt som man vill. Samtidigt är det inte LO-kongressen som äger den här frågan utan det handlade om vi skulle arbeta för frågan tillsammans. Vi kommer fortsätta att driva det här för egen maskin.

Byggnads ville att LO skulle börja driva frågan om att skyddsombuden ska få tillträde till alla arbetsplatser. Men det blev tummen ner från kongressen som i stället vill se utökade resurser till Arbetsmiljöverket.

I stället beslutade kongressen att LO ska arbeta för att Arbetsmiljöverket ska få mer resurser så att de kan satsa på branschspecifika inspektörer.

Tycker du att det är en bra idé?

– Spontant så finns det för- och nackdelar beroende på vilken väg man väljer.

Finns det en risk att fler bygginspektörer från Arbetsmiljöverket krockar med Byggnads upplägg med många förtroendevalda skyddsombud och regionala skyddsombud?

– Det är exakt det som är risken och det är något som förbundet inte blir starkare av på sikt. Lösningen kanske är att hantera frågan från flera olika perspektiv. Något måste vi göra då vi ser antalet dödsolyckor och hur det ser ut på byggarbetsplatserna i dag.

Kortare arbetstid – lagvägen

Under de senaste åren har diskussionen kring kortare arbetstid blivit allt hetare och det har från fackligt håll ställts krav på att sänka arbetstiden via lagstiftning. Senast det hände något konkret på den fronten var 1973. Då fick vi femdagars arbetsvecka och en ordinarie arbetstid på 40 timmar i veckan.

Nu pratas det alltså om fyradagarsvecka eller sänkning av arbetstiden med upp till två timmar per dag. Självklart var frågan även uppe på LO-kongressen. Beslutet där blev att LO i första hand ska fortsätta att driva på förhandlingsvägen. Men det öppnades även en dörr för ny lagstiftning.

– Vi ska fortsätta att förhandla och intensifiera det arbetet, men även lagvägen ligger nu öppen, något som vi ville. Vi kommer driva på politiken. Om vi tittar på det historisk så har det ofta varit ett par förbund som först fått igenom kortare arbetstid förhandlingsvägen och sedan har hela LO lyckats få igenom det lagvägen för hela kollektivet, säger Jakob Wagner.

Det kommer ta många år innan vi når vårt mål.

Vad ska medlemmarna i Byggnads ha för förhoppningar när det gäller kortare arbetstid, hur fort kan det gå?

– Det kommer ta tid och man måste ha realistiska förväntningar. Det kommer ta många år innan vi når vårt mål.

Byggnads hade även en motion om krav på lärlingar vid offentliga byggprojekt. Den motionen gick delvis igenom.

– LO ska arbeta för att det ska införas ett krav men med ett tillägg om att det ska gälla berörda sektorer där det finns ett lärlingssystem. Så vi fick igenom det viktigaste på den motionen, avslutar Jakob Wagner.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads jubel efter LO-kongressen: "Historiskt! Kommer gynna oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig