info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämning: Platschefen höll fast Josefin och tryckte sitt kön mot hennes kropp

Arbetsledaren från Swerock var full när han trängde sig in på Josefins hotellrum. Han höll fast henne och tafsade. När Josefin slog larm ville företaget att hon skulle ”prata igenom händelsen” med chefen som utsatt henne. Det hävdar Byggnads i en stämning till Arbetsdomstolen.

Platschefen på Swerock anklagas för sexuella trakasserier
När Josefin slog larm om övergreppet ska Swerocks ledning ha föreslagit att hon skulle "prata igenom händelsen" med den misstänkta förövaren. Foto: Mostphotos (montage)

Byggnadsarbetaren Josefin, som egentligen heter någonting annat, jobbar som bemanningsanställd när hon förra sommaren blir inhyrd av Swerock.

Uppdraget är att hjälpa till med arbetsledning på ett av materialjättens grustag. Närmast över sig har hon en platschef som vi kan kalla Robin.

Börjar ringa på kvällarna

Det dröjer inte länge innan Robin börjar kontakta Josefin efter arbetstid. Han ringer på kvällarna. Först pratar Robin jobb. Sen börjar han prata privatliv. Det fortsätter med sms. Josefin svarar artigt för att inte stöta sig med chefen.

Sommaren har hunnit bli höst när Swerock samlar regionens arbetsledare till konferens. Den gemensamma middagen är en påfrestning. Robin blir fullare och fullare. Han är påstridig och vill att Josefin ska dricka. Hon försöker undvika honom. Drinkarna han köper häller hon ut i toaletten. Strax innan midnatt går hon till sitt rum för att sova.

LÄS OCKSÅ: Ofredad och uppsagd på VVS-firman – sexdömd fick jobba kvar

Plötsligt står chefen utanför rummet

Hon vaknar av telefonsamtalet. Klockan är halv fem på morgonen. En påtagligt berusad Robin frågar efter hennes rumsnummer. Josefin vägrar berätta och lägger på. En halvtimme senare knackar han på hennes dörr. Hon ber honom gå, men Robin tar sig in i rummet och slänger sig ned i sängen bredvid henne.

Så här beskrivs händelserna som följer av Josefins juridiska ombud:

Han har hållit fast henne bakifrån och låst hennes armar och ben. Hon har försökt komma loss men det har varit omöjligt. Han väger över 100 kilo och [Josefin] bara drygt 50 kilo. Han har tagit på̊ hennes kropp, på̊ hennes bröst och tryckt sitt kön mot hennes rumpa. När hon har förstått att hon inte kan komma loss har hon fått panik. Hon har varit livrädd för att bli våldtagen. Hon har reagerat med att frysa till is och bli alldeles stel.”

Låtsas sova – hjälper inte

Övergreppet pågår i en halvtimme. Sedan reser sig Robin. Josefin låtsas sova. När Robin märker att hon rör sig lägger han sig i sängen igen och fortsätter tafsa.

Konferensen tar slut på fredagen. På hemfärden hamnar Josefin i samma bil som platschefen Robin. Innan avfärd blir de ensamma ett ögonblick. Han frågar om Josefin tänker se till att han blir av med jobbet eftersom han ”kramade henne”.

Swerocks lösning: Prata ut

På måndagen klarar Josefin inte av att gå tillbaka till arbetet. Hon sjukanmäler sig och försöker få kontakt med Robins närmaste chef för att berätta vad som hänt. Det dröjer en vecka innan mötet med Swerocks lokala arbetschef blir av. När de till slut ses vill arbetschefen att Josefin och Robin ska träffas för att ”prata igenom händelsen”.

Swerocks HR-representant blir inkopplad. Även hon tycker att Josefin ska prata med platschefen som tafsat. Det betonas att Robin är ”ångerfull” och ”vill be om ursäkt”.

Först två veckor efter det påstådda övergreppet på hotellrummet får Josefin träffa någon som lyssnar. En representant från företagshälsovården rekommenderar henne att polisanmäla.

LÄS OCKSÅ: ”En kund tyckte det var lika bra att jag klädde av mig”

Arbetslös efter övergreppet

Josefin lämnar in en anmälan. Nästa dag meddelar arbetschefen att hon måste återgå till sina ordinarie uppgifter och jobba tillsammans med platschefen Robin. Josefin får höra att ”det inte finns några andra alternativ om hon vill vara kvar på̊ Swerock”.

Josefin är ensamstående mamma och behöver pengarna. Hon jobbar kvar tills december 2023 då Swerock avslutar hennes uppdrag i förtid.

Bemanningsföretaget låter Josefin ha kvar lönen anställningstiden ut, utan att hon behöver ta nya uppdrag. Men i februari 2024 blir Josefin arbetslös. Ekonomin är ansträngd. Men Josefin ”mår fortfarande mycket dåligt på̊ grund av de sexuella trakasserier hon har blivit utsatt för” och ”känner att hon inte orkar arbeta just nu”.

Rätt person ska uttala sig, så tycker jag att vi gör.

Arbetschef på Swerock

Swerock: ”Avstår kommentar”

Det här är Josefins historia, som återges i en stämning till Arbetsdomstolen. Byggnadsarbetaren har kontaktat ledningen på det grustag där Josefin jobbade. Arbetschefen som ansåg att Josefin skulle ”prata igenom händelsen” vill inte uttala sig.

– Rätt person ska uttala sig, så tycker jag att vi gör. Jag kommer att vidarebefordra ditt namn och telefonnummer, säger arbetschefen innan han avslutar samtalet.

Kort därefter kommer ett mejl från Swerocks personalavdelning: ”Vi avstår kommentar eftersom vi inte kommenterar pågående personalärenden.”

Enligt Swerocks hemsida jobbar platschefen Robin kvar på grustaget. Swerock har inte velat svara på om Robin fortfarande är i tjänst.

Skadeståndskrav för sexuella trakasserier

Byggnads kräver nu att skadestånd på totalt 350 000 kronor plus ränta för diskriminering och brott mot skyldigheten att utreda och vidta åtgärder mot sexuella trakasserier.

Dessutom kräver facket att Swerock ska betala skadestånd för förlust av inkomst, motsvarande Josefins tidigare månadslön på 35 500 kronor i månaden. Lönekravet gäller från den dag Josefins bemanningsanställning avslutades och fram till att målet prövas i Arbetsdomstolen.

Sexuella trakasserier – det här säger lagen

Den som utsätter någon för ovälkomna sexuella handlingar begår ett brott. Det kan röra sig om våldtäkt, sexuellt övergrepp eller sexuellt ofredande. Misstänkta brott ska anmälas till Polisen.

Dessutom finns begreppet sexuella trakasserier i diskrimineringslagstiftningen, vilket innebär att arbetsgivaren har en skyldighet att utreda misstänkta fall samt vidta åtgärder.

Lagen omfattar händelser på arbetsplatsen, men också sånt som händer utanför jobbet och utanför arbetstid, om det finns en koppling till arbetet.

I arbetsmiljölagen finns dessutom regler om kränkande särbehandling, som kan aktualiseras vid sexuella trakasserier.

Källor: DO, Arbetsmiljöverket, Polisen

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämning: Platschefen höll fast Josefin och tryckte sitt kön mot hennes kropp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig