Städerskan Chilo vann fajten – kan gagna papperslösa byggjobbare
Chilo Martinez greps i samband med städning vid dåvarande statsminister Magdalena Anderssons bostad. Förra veckan fick hon rätt mot sin arbetsgivare i domstolen. Kan hennes fall bli en murbräcka för papperslösa byggnadsarbetare?
Efter gripandet den där decemberdagen 2021 tvingades Chilo Martinez från Nicaragua sitta i förvar. Böter och utvisning från Sverige följde.
Men hon bestämde sig för att kräva upprättelse. Tillsammans med sitt fackförbund SAC Syndikalisterna stämde hon sin arbetsgivare för utebliven lön.
SAC förlitade sig på en lag som säger att personer som är papperslösa har rätt att kunna kräva sin lön. Lagen har prövats förut.
– Men det var första gången en person som varit utvisad kom tillbaka för att delta i rättsprocessen, säger Emil Boss på Stockholms LS, en lokal organisation inom SAC.
Drog ut på tiden
Rättegången i tingsrätten sköts upp i ett år eftersom arbetsgivaren flera gånger lämnade in nya intyg om att han inte kunde delta.
SAC tror att det var ett sätt att förhala och därmed öka Chilos kostnader för bland annat uppehälle när rättegångar plötsligt sköts upp. SAC betalade hennes flyg.
När rättegången till slut skulle hållas i förra veckan så kom arbetsgivaren inte heller då. Men rätten dömde i hans utevaro. Domen blev att Chilo ska få cirka 127 000 kronor i utebliven lön och semesterersättning samt ett skadestånd.
Städföretaget ska dessutom betala för motpartens rättegångskostnader: 309 456 kronor.
Domen sänder en viktig signal.
Blir det fler fall?
I Sverige finns många papperslösa byggnadsarbetare och byggstädare som utnyttjas.
Vad kan domen betyda för dem?
– Jag tycker att domen sänder en viktig signal både till papperslösa och till skrupelfria företag. Signalen till papperslösa är att man faktiskt har starka rättigheter enligt lag och att man kan stämma sin arbetsgivare. Det finns lagar som skyddar en, man kan delta i rättsprocessen. Det är också möjligt även om man blivit utvisad, säger Emil Boss.
”Betyder mycket”
På Fackligt center för papperslösa tror man att domen blir viktig för papperslösa byggnadsarbetare.
– Det unika är inte att SAC och städerskan vunnit tvisten, utan att man tagit tillbaka en papperslös person som lämnat landet. Vi har inte riktigt tänkt på att det går att göra så här förut, säger Bengt Sandberg, tills nyligen ordförande för centret.
Fackligt Center för Papperslösa grundades av fackföreningar inom LO, TCO och Saco. Tanken är att centret ska förmedla fall till fackförbunden som dessa ska driva.
Byggnads är det fackförbund som driver flest fall. Andra utsatta yrkesgrupper är anställda inom hotell- och restaurang samt städ.
Tror du domen innebär att fler fall kommer att drivas?
– Precis, det tror jag, säger Bengt Sandberg.
Han tycker att flera fackförbund inom LO behöver göra mycket mer för papperslösa.
– All heder åt Syndikalisterna, för de har gjort ett jättebra jobb med detta. De har visat vad som är möjligt, säger han.
En per dag
Emil Boss berättar om ett ständigt inflöde av arbetare som råkat illa ut.
– Jag tror inte att domen påverkar det för det kommer oerhört många fall och de kommer av nöden. Inte minst inom bygg. Det ringer en ny person inom bygg varje dag, och det är nog lite i underkant.
Vad säger er medlem om domen?
– Hon är glad. För henne handlar det inte så mycket om pengarna utan om principen att stå upp för sig själv. Hon är glad över domen och att vi drev det hela vägen.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde