info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grej på handen ska hindra vibrationsskador – så säger byggnadsarbetarna

En sensor på handen mäter vibrationer i realtid och varnar för farligt höga nivåer. "Jag har lättare vibrationsskador och vill akta mig" säger betongarbetaren Sebastian Berglund.

Behovet för produkter som minskar risken för vibrationsskador är enormt enligt Rolf Bäck, vd och grundare av Havs protect. Foto: Tom M Kronestedt

På årets byggmässa Nordbygg lanserades den nya sensorn Havs Protect, som mäter vibrationer på hand och arm i realtid. Den larmar både byggjobbare och arbetsledare när man börjar närma sig farliga nivåer.

Många byggnadsarbetare skadas av farliga vibrationer från verktyg och maskiner.

– Behovet är enormt. Vibrationsskador är ett jättestort problem, säger Rolf Bäck, vd och grundare av Havs Protect.
– Vi har tagit fram en patentansökt placering på handen. Med sensorn placerad där, har man handen fri att hantera verktyg. Sensorn kan även användas med arbetshandskar.

Röd lampa = avbryt

Under arbetet lyser en liten lampa på sensorn. Är den grön är nivåerna ok, är den röd ska jobbet avbrytas. Däremellan lyser olika färger beroende på risknivån man har. Sensorn är kopplad till en app där man kan se uppgifter om exponering. Den sänder också till en molntjänst, så att både den som jobbar och arbetsledaren kan varnas innan vibrationerna blir farliga.

Uppfinningen har redan rönt stort intresse, enligt Rolf Bäck.
– Vi började att sälja den efter årsskiftet genom förhandsorder, det är både medelstora och stora företag som beställt. Vi har ett samarbete med Skanska Rental, som kommer att hyra ut och sälja dem, säger han.

Den första färdiga sensorn kom strax före mässan.

”Vill akta mig”

Chefen är alltid ansvarig för att man inte skadas men många byggnadsarbetare och arbetsledare tycker det är knepigt att räkna ut hur mycket vibrationer man utsätts för under en arbetsdag.

– Vi byggnadsarbetare måste börja ha den här typen av hjälpmedel, som underlättar för oss att minska skador, tyckte Marcus Pettersson, snickare som besökte Nordbygg.

Sebastian Berglund, betongarbetare och Marcus Pettersson, snickare. Foto: Tom Molloy Kronestedt

Tillsammans med betongarbetaren Sebastian Berglund kollade de in hur sensorn funkar.

– Jag har lättare vibrationsskador och vill akta mig. Jag tycker den här grejen verkar superbra och ska ta upp det på skyddskommittémötet. Jag har tidigare använt en klocka med liknande funktioner, säger Sebastian Berglund.

Uppdatering rörande risker:
När en person kan skadas är individuellt. En person kan ta skada även vid och under reglernas krav rörande insatsvärde och gränsvärde för vibrationer.
Man ska alltid eftersträva lägsta möjliga vibrationsnivå och minsta möjliga exponering.
Alla riskabla arbeten ska riskbedömas.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grej på handen ska hindra vibrationsskador – så säger byggnadsarbetarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig