NCC: ”Vi har gjort fel och betalar tillbaka”
Inga NCC Montage-anställda i Sverige har fått helglön eller arbetstidsförkortning, vilket de har rätt till enligt avtal. Och arbetare i Skåne har gått miste om ackordsöverskott, erkänner företagets vd Ulrika Brinck.
NCC Montages vd Ulrika Brinck medger att företaget brustit och säger att man nu åtgärdar missförhållandena.
Till att börja med: har era anställda kollektivavtalsenliga villkor?
– Ja, det är ingen diskussion, vi ska följa avtalet. Det vet alla. Hela visionen med NCC Montage är att vara en spelare på marknaden som är transparent, gör rätt för sig och där anställda har bra villkor. Därför är det extra olyckligt att det har blivit som det har blivit. Det är bra att detta har uppdagats nu så att vi kan göra något åt det. Efter förhandlingen den 1 juni har vi också visat Byggnads att vi har betalat ut alla ersättningar. De här killarna ska ha sina pengar, det är inget snack om saken.
Så ni har betalat ut till alla nu?
– Ja. Nu vet jag inte om det är exakt 50 som Byggnads säger, det kan det vara. När det gäller just ackordsöverskottet har det brustit lokalt. Det är bara i Skåne det har brustit i våra lokala interna rutiner. I övriga landet har vi betalat ut som vi ska. Men när det gäller arbetstidsförkortning och helgdagsersättning har vi också sett nu efter Byggnads påpekande att här gör vi också fel, och då gäller det alla våra anställda och berör fler än 50.
Varför har det brustit?
– Det är en bra fråga. Ibland blir det fel, och det ska inte bli det. Det är knutet till att vi har en extern löneleverantör. Men det är ju vårt ansvar och självklart ska vi betala. Nu rättar vi till det.
Vilket ansvar har du som vd för den uppkomna situationen?
– Jag har ju ansvar för att driva en verksamhet som följer avtal och betalar ut löner till de anställda. Och hela vårt uppdrag handlar om att göra rätt. Min bild är också att vår relation med Byggnads har varit bra. Vi har ingen annan ambition än att göra rätt.
Vi har ingen annan ambition än att göra rätt.
Så du håller inte med om beskrivningen att det handlar om systematisk lönedumpning?
– Nej, det gör jag inte. Det har inte varit medvetet.
Vad kommer ni att göra annorlunda nu?
– Vi kommer ju att betala ut detta nu så att de som har rätt till…
Så ni har inte betalat ut allt än?
– Jo, det har vi.
Så allt har betalats ut, till alla? När det gäller helgdagsersättning, ATF…
– Ja, ja. Och det här har vi visat för Byggnads också. Och så har vi gått igenom avtalet med vår löneleverantör så det är tydligt hur mycket varje medarbetare har rätt till.
Men är inte det här ersättningar som brukar komma på varje månadslön?
– Jo, det är det ju. Men vår löneleverantör har inte haft med sig det och vi har inte kollat upp det. Men nu har vi ställt det till rätta.
Kommer ni även betala ut retroaktivt till de som har slutat? Enligt avtalet ska ju till exempel arbetstidsförkortning betalas ut efter anställningen upphört om den inte har tagits ut.
– Ja, då ska vi betala det. Vi har gjort en genomlysning kring vilka det berör och kommer att betala till dem. Det har varit svårare med de som har slutat eftersom de inte har kvar sina skattekonton i Sverige. Men det ser vi över nu tillsammans med Sveriges Byggindustrier så att vi löser det skattemässigt.
När det gäller traktamente då?
– Frågan är uppe för förhandling med Byggnads. Vår bild är att vi följer kollektivavtalet.
Och det gör ni genom att dra av hyra på lönen?
– Traktamentsformen är extremt komplex. Vi följer rådgivning från Sveriges Byggindustrier, men frågan är inte stängd.
Men de borde ju få traktamente?
– Inte enligt den rådgivning vi fått från BI.
Varför har de inte rätt till det?
– Det går inte att beskriva enkelt. Och vi har ju en pågående förhandling med Byggnads som jag hoppas kan få landa först.