Byggbranschen överens: Inför köttfria måndagar i byggboden
Måndagar är det bönor, linser och baljväxter som gäller i matlådan om du ska få äta i byggboden. Förslaget har fått brett stöd i byggbranschen. ”Bra både för klimatet och byggarbetares hälsa”, säger initiativtagaren.
”Meatless Monday”, är en internationell kampanj som i över 20 år har försökt få personer att minska sin köttkonsumtion genom att äta vegetariskt en dag i veckan. Det här ska nu införas på test i den svenska byggbranschen. Detta då organisationen No More Kolesterol (NMK) numera samarbetar med flera av de stora svenska byggaktörerna.
– Kan småbarn i skolan äta vegetariskt, varför då inte byggjobbare? Den frågan ställde vi och fick direkt ett fantastiskt gehör. Alla vill vara med, säger Claudio von Fersen, organisationsansvarig på NMK.
LÄS ÄVEN: Grilla på bygget – ”En kille käkade tre 150-grammare”
Införs efter semestern
Många byggföretag ställer sig positivt till köttfria byggbodar på måndagar. Men när Byggnadsarbetaren ringer runt till en handfull byggjobbare är tongångarna annorlunda.
”Svamp och halloumi ger ingen mättnad” och ”rör inte min burgare” är några av kommentarerna.
– Det här var det dummaste jag hört. Jag kommer käka en kebabtallrik i firmabilen varje måndagsmorgon i protest, säger Ceasar Salado, som är plåtslagare i Tuvträsk utanför Lycksele.
Många vi pratat med tror inte på det här förslaget. Tror du det kommer landa bra?
– Nej, absolut inte. Det gör det aldrig. Inte minst då man lätt blir lite bökig i magen av för mycket linser och bönor. Men det finns mer i livet än korv och köttbullar, säger Claudio von Fersen.
Med rätt typ av dressing blir det ganska gott.
Viss oro har också lyfts angående den populära grillningen på bygget.
– Ett tips är grillad palsternacka och broccoli. Med rätt typ av dressing blir det ganska gott.
Hårda kontroller
Hur ska de nya vegoreglerna följas då? Till skillnad mot i skolor, där maten lagas på plats av kökspersonal, är det lite knepigare när det kommer till byggboden. Men det finns flera idéer på hur detta ska lösas. Bland annat med en så kallad ”kött-scanner”, en teknik som funnits länge inom matindustrin. Något förenklat handlar det om en handscanner som ger utslag vid höga koncentrationer av köttvävnad.
– Det är som en febertermometer som piper när kött är i närheten.
Angiveri en lösning
Men scanning är en dyr metod varför man diskuterar ett billigare alternativ: Ett klassiskt angivarsystem.
– Det har testats på skolor i länder där elever har med sig sin egen lunch. Ser du till exempel att en kollega har falukorv i lådan på måndagen, säg till lagbasen direkt. Och så får du kanske gå hem en timme tidigare på fredagen som belöning, avslutar Claudio von Fersen.
Förslaget ska införas skarpt i slutet av augusti.
OBS: Har du läst hela vägen hit har du kanske förstått att det rör sig om ett aprilskämt. Om inte: April april!
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.