Glasklara lösningen på supertrånga bygget: "En bra metod"
Uppdrag: Montera 120 fönster, flera hundra kilo tunga, på en supertrång byggarbetsplats. Lösning: En tornkran och en fjärrstyrd sugklocka.
Det är Ryds Glas som tagit till en ovanlig arbetsmetod på ett bygge i centrala Göteborg. Nämligen på Tredje Långgatan där en fastighet präglad av stans industriella historia håller på att moderniseras. För att de två tidsepokerna ska smälta ihop så mycket som möjligt ska hela fasaden få våningshöga fönster.
– Det är väldigt trångt på platsen, men vi har hittat en bra metod. Den är smidig, säger Gustav Kjellbin, avdelningsansvarig för entreprenadprojekt hos Ryds Glas.
300 kilo
De stora fönsterpartierna, en del med en vikt upp mot 300 kilo, lyfts på plats med en tornkran. Två glasarbetare står uppe i hålet där fönstret ska monteras. En person monterar sugklockan på marken. När allt är klart för lyft drar kranföraren i spaken.
– Alla har radio och det är en ständig kommunikation när fönstret är på väg upp. När partiet är tillräckligt nära hålet så drar de två glasarbetarna in paritet med långa pinnar så det hamnar på plats. De drar fast ett par skruvar och sedan lossar vi på sugklockan, säger Gustav Kjellbin.
Fjärrstyrd sugklocka
För att få sugklockan att släppa använder de en specialare. Det går inte att komma åt och lossa sugklockan från utsidan, därför krävdes det något extra – en fjärrstyrd klocka.
– Vi tittade på flera olika lösningar. Men det är byggnader och annat under fasaden så det är svårt att komma åt med till exempel en skylift. Så att plocka bort klockan från utsidan var inte möjligt. Därför fick det bli en lösning där vi använder fjärrstyrning, säger Gustav Kjellbin.
Är du orolig för att sugklockan ska tappa greppet?
– Nej det är jag inte. Den klarar upp till 450 kilo, men vi kör inte i vilket väder som helst. Om det regnar eller blåser för mycket så väntar vi. Säkerheten måste alltid gå först.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.