Efter kritiken – vändning för utbildningsplatser inom vvs
Noll. Så många anbud kom in när Stockholms stad skulle upphandla utbildningsplatser inom vvs och fastighet, vilket gjorde att upphandlingen avbröts. Men nu tänker staden om.
Tidigare i år avbröt Stockholms stad sin upphandling av kommunala vuxenutbildningar inom vvs och fastighet, samt hotell och turism.
Orsaken var att inga anbud lämnats in för att bedriva dessa utbildningar, som totalt omfattade 200 utbildningsplatser per år under en sexårsperiod. Det obefintliga intresset berodde enligt Almega Utbildningsföretagen på att ersättningen som staden erbjöd var för låg.
LÄS MER: Hindret för lärlingar – ingen pratar svenska på bygget
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen, upprördes av beslutet.
– Det får under inga omständigheter ske att de inte blir av. Problemet måste lösas. Vi förutsätter att man från det offentliga löser problemet. Vi behöver varenda elev som utbildar sig inom vvs och fastighet, sa han till Byggnadsarbetaren.
Betalar mer
Nu tänker staden om och har direktupphandlat platser för de elever som redan påbörjat sin utbildning och de som ska börja nu i mars. För dessa elever betalar staden 25 procent mer än vad som erbjöds i den avbrutna upphandlingen, rapporterar DN.
– Det skedde i dialog med leverantören utifrån vad som krävs för att ta emot de här eleverna, säger Anna Sundin, verksamhetschef för kvalitet och uppföljning inom vuxenutbildning på Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm stad, till DN.
LÄS MER: Lärlingar besvikna: ”Känner att jag pluggat tre år i onödan”
Målsättning att ha utbildningar
Staden har däremot inte hittat en lösning för utbildningsplatserna för kommande terminer ännu.
– Vår plan är att komma ut med något nytt utifrån dialogen med marknaden. Målsättningen är att ha de här utbildningarna, avslutar Anna Sundin.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.