info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Freddys jobbhandske är en robot: ”Ger bättre grepp och mer styrka”

Efter en olycka förlorade plåtslagaren Freddy Sjölander känsel och styrka i högerhanden. Men för ett år sedan fick han ett smart hjälpmedel – robothandsken har gett honom bättre grepp, mer styrka och en större trygghet.

Smart teknik har hjälpt Freddy att kunna fortsätta jobba. Foto: Pernilla Wahlman

Snön gnistrar och solen skiner denna kalla januaridag när termometern visar 16 minusgrader. Inne i verkstaden i det lilla samhället Torsåker, några mil från Gävle, är det plus 16 – vilket är nödvändigt för plåtslagaren Freddy Sjölander.

– Jag kan inte vara ute i kyla, det tål inte min hand, säger han.

För 25 år sedan råkade Freddy Sjölander ut för en allvarlig olycka som förändrade hans liv. Han föll när han sprang nerför en trappa och tog emot med högerarmen, som gick rakt igenom en glasruta på en dörr. Senor, muskler, blodkärl och nerver i hans högra arm slets av.

Före olyckan hade Freddy Sjölander utbildat sig till svetsare och grovplåtslagare. Foto: Pernilla Wahlman

Freddy var sjukskriven i cirka två år. Han opererades flera gånger, både i Sandviken och i Uppsala.

Redan före olyckan hade Freddy utbildat sig till svetsare och grovplåtslagare. Men i och med den försvann både känsel och muskelfunktion i den högra handen. Freddy ville trots allt fortsätta att jobba kvar i yrket.

Handske med smart teknik

Sedan 2006 jobbar Freddy fyra timmar per dag på Torsåker svets och plåt som tillverkar industriprodukter till bland annat Sandvik, ABB och SKF. Arbetet har anpassats till hans funktionsnedsättning. Ändå har han ständig värk.

–Jag tycker om jobbet. För det mesta är det olika saker hela tiden och många utmaningar.

Jobbhandsken är en robot
Freddy jobbar med en beställning till stålverket Ovako, där han ska sätta på ett lager. ”Med handsken får jag ett jättebra grepp om gummiklubban”, säger han. Foto: Pernilla Wahlman

Inne i verkstaden på Torsåker svets & plåt är det trångt. På en liten yta finns maskiner och flera fordon; en grå Skoda och en stor, gul hjullastare.

–Jag har jämt smärta i fingrarna och det är värst på nätterna. Det är som tandvärk. Ju mer jag anstränger mig, desto värre blir det, berättar han.

Men för ett år sedan fick Freddy ett tips om ett hjälpmedel, en robothandske, från arbetsförmedlingen. Sedan dess har hans arbetssituation förbättrats avsevärt.

Jag behöver inte ta i lika mycket. Handsken tar i åt mig. Om jag tar ett halvt kilo så trycker den ner två kilo.

På en arbetsbänk ligger bland annat en hammare och en skruvdragare. Ett stort utsug hänger ner från taket. Bakom arbetsbänken står gasolflaskor och en hög med handskar. Freddy sätter på sig svetshjälmen och fäller ner visiret. Med den svarta handsken på högerhanden tar han tag i svetshandtaget och börjar svetsa.

–Med robothandsken kan jag hålla i svetshandtaget längre tid, förklarar han.

Se Freddy använda handsken här

När Freddy greppar något känner sensorer i handsken av det och en mikrodator räknar ut hur mycket extra kraft som behövs. När han trycker på en knapp vid handleden sluter sig robothandsken om verktyget.

–Handsken förstärker min greppstyrka när jag håller i en hammare, slipmaskin eller skiftnyckel. Jag behöver inte ta i lika mycket. Handsken tar i åt mig. Om jag tar ett halvt kilo så trycker den ner två kilo.

Inne i verkstaden visar Freddy ett annat moment, där han har nytta av robothandsken. Det är en beställning till stålverket Ovako, där han ska sätta på ett lager.

–Med handsken får jag ett jättebra grepp om gummiklubban. Handsken sitter bra runt klubban och jag blir inte orolig att jag ska tappa hammaren.

Jobbhandsken är en robot
Handsken gör att Freddy får bättre grepp när han håller i vinkelslipen. Foto: Pernilla Wahlman

Robothandsken har gjort honom tryggare och säkrare i arbetet, som ibland sker på hög höjd.

–Det hände tidigare att jag tappade verktyg, exempelvis att hammaren plötsligt försvann. Det är inte så roligt om man tappar ner grejor och det är 16 meter till marken.

Ovanligt hjälpmedel

Robothandsken har tagits fram för att användas av personer med funktionsnedsättning och som behöver ett starkt grepp i sitt yrke. Den uppfanns i början av 2000-talet genom ett samarbete mellan Karolinska universitetssjukhuset och KTH i Stockholm. Sedan dess har handsken utvecklats och den senaste versionen, Carbonhand, är från 2023.

–Den är framtagen främst för patienter som har fått en stroke eller nervskador. Den hjälper vid alla möjliga tillfällen, då man har en nedsatt handfunktion. Den används i sjukvården, men har också upptäckts av arbetsförmedlingen, säger Mikael Wester, marknadsdirektör på företaget Bioservo Technologies, som tillverkar, utvecklar och säljer produkten.

Jobbhandsken är en robot
När Freddy greppar något känner sensorer i handsken av det och en mikrodator räknar ut hur mycket extra kraft som behövs. Foto: Pernilla Wahlman

Jan Ullgren är arbetsterapeut på arbetsförmedlingen i Gävle, där han hjälper människor med funktionsnedsättningar som behöver arbetstekniska hjälpmedel. Det var han och en tidigare kollega på arbetsförmedlingen som tipsade Freddy om robothandsken.

–I det här fallet gällde det att hitta något hjälpmedel i det yrke som Freddy håller på med. Det fanns inte någon liknande produkt på marknaden, så det fanns ingen konkurrens. Det är ett ovanligt hjälpmedel för oss på arbetsförmedlingen och det är första gången det används i vårt län, säger arbetsterapeuten Jan Ullgren.

Vad tycker du om resultatet?
–Det blev väldigt bra. Carbonhanden är muskelförstärkande hjälpmedel som har underlättat Freddys arbetsuppgifter. Robothandsken och även anpassade verktyg hjälper honom, så att han kan fortsätta att jobba kvar i yrket.

–Det är en stor samhällsbesparing när människor får vara kvar i arbetslivet och också bra för den enskilda personen som mår bra av att ha ett arbete och vara i ett sammanhang, säger arbetsterapeuten Jan Ullgren.

Freddy Sjölander känner sig säkrare och tryggare på jobbet med robothandsken. Foto: Pernilla Wahlman

Freddy har fortfarande smärta och vet att han aldrig kommer att bli riktigt bra. Men under det år som han har använt robothandsken har det skett många förbättringar.

– Det har blivit jättebra. Framför allt underlättar den mitt arbete och jag kan göra fler saker än jag gjorde tidigare. Jag orkar hålla i verktygen längre tid och jag behöver inte ta lika många pauser, säger han.


Läs även: Skadat dig och fått ett ärr? Så mycket pengar kan du få

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Så funkar Freddys robothandske

Carbonhand består av två delar; själva handsken och en liten kraftenhet, med motorer och batterier, som bärs runt midjan eller på ryggen. Mellan dessa går en kabel som fästs på armen.

Handsken har sensorer på bland annat fingertopparna och i handflatan. När användaren greppar något känner sensorerna av detta och kontrollsystemet räknar ut hur mycket extra kraft som behövs. Motorer drar då i konstgjorda senor, som är insydda i den tunna handsken. På så sätt skapas ett naturligt grepp.

Via en app går det att ställa in olika användningsområden, exempelvis att hålla fast en hammare eller att plocka saker. Med ett knapptryck på handsken växlar man sedan mellan funktionerna.

Källa: Bioservo

Läs mer om Carbonhand här

Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Freddys jobbhandske är en robot: ”Ger bättre grepp och mer styrka”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig