Efter förbudet av farliga bänkskivor i Australien: "Måste utredas snarast"
Australien kommer i sommar att förbjuda materialet kvartskomposit. Orsaken är många arbetare utvecklat stendammslunga. Nu vill Byggnads att Arbetsmiljöverket så fort som möjligt utreder hur många som exponeras på svenska byggen.
–Det här kan vi inte vänta med, det måste utredas snarast, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
Australien har beslutat att förbjuda materialet kvartskomposit som bland annat finns i bänkskivor.
Orsaken till förbudet är en forskningsrapport som kom förra året. Den visar att mer än var fjärde person, som arbetade med materialet, utvecklade stendammslunga. Detta var Dagens Eko först att rapportera om.
Förbudet, som gäller användning, leverans och tillverkning av kvartskomposit, gäller från och med 1 juli i år, enligt uppgifter i The Guardian.
”Bör utreda det skyndsamt”
Nu vill Byggnads att Arbetsmiljöverket gör en utredning hur materialet påverkar svenska arbetsförhållanden.
–De som arbetar med kvartskomposit har drabbats av den dödliga sjukdomen stendammslunga, visar rapporten. Arbetsmiljöverket bör utreda det skyndsamt, dels hur många som exponeras och konsekvensen av exponeringen, säger Johan Torstensson Aas, ombudsman på Byggnads.
Kvartskomposit finns bland annat i bänkskivor för kök och badrum. Materialet kan också finnas i poolbeklädnadssten, mark- och fasadbeläggningar.
Hur exponeras de som arbetar med materialet?
–De exponeras när det tillverkas och vid bearbetning, exempelvis när man kapar, skär upp, slipar och borrar i materialet.
Forskningen visar att materialet är skadligare än kvarts
”Måste utredas närmare vilka det är”
Kvartskomposit är ett konstgjort material som är gjort av 94 procent stenmjöl (kvarts) och 6 procent bindmedel. Stenmjöl och bindemedel pressas samman under vakuum och mycket högt tryck.
–Kvartskomposit är ett konstgjort stenmaterial. Den australienska forskningen visar att materialet är skadligare än kvarts, som finns naturligt i bergmaterial och som man exempelvis exponeras för när man kapar i betong eller håller på med bergborrning, säger Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
LÄS MER: De jobbar med det farliga kvartsdammet: ”Är orolig”
Vilka yrkesgrupper arbetar med kvartskomposit i Sverige?
–Det kan exempelvis vara plattsättare, markarbetare och snickare, men det måste utredas närmare i vilka produkter det förekommer. Byggnads ska också undersöka hur byggnadsarbetare exponeras för materialet, men det är myndigheternas ansvar att se till att det blir formellt utrett.
Johan Torstensson Aas, arbetsmiljöansvarig på Byggnads, uppmanar nu byggnadsarbetare, som arbetar med materialet att vidta flera säkerhetsåtgärder.
Kan leda till stendammslunga
–Det är oerhört viktigt att de har dammsugare på maskinerna, luftrenare och ett andningsskydd, som är utrustad med P3-filter. Andningsskyddet ska vara fläktmatat vid arbete som är fysiskt ansträngande eller pågår i mer än två timmar. Det är extremt viktigt att vara noga med dessa åtgärder just nu, säger han.
Till Ekot säger Arbetsmiljöverket att myndigheten behöver analysera forskningen från Australien innan de kan vidta åtgärder.
Inandning av stendamm som innehåller kvarts kan leda till lungskador bland annat den obotliga sjukdomen silikos (stendammslunga).
Även risken för att cancer ökar när man utsätts för kvartsdamm.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.