De monterar nya hissen efter dödsolyckan: ”Självklart starka känslor”
Arbetet har dragit igång med att bygga upp en ny hiss på byggarbetsplatsen Ursviks torn, där hissolyckan tidigare inträffade. Uppdraget har gått till Cramo.
Det är uthyrningsföretaget Cramo som har fått uppdraget att montera den nya hissen på bygget av Ursviks torn, efter hissolyckan den 11 december förra året.
Vi har både egen personal och inhyrda specialister på plats
Under fredagen kommer den fysiska utrustningen till platsen, sedan startar arbetet med att resa hissen.
– Vi har både egen personal och inhyrda specialister på plats. Det här är ett uppdrag som vi har jättestor respekt och ödmjukhet inför, efter allt som hände i december. Vi vet att de som jobbar där självklart har väldigt starka känslor över vad som hände, säger Ola Rantatalo, kommunikationschef på Cramo till Byggnadsarbetaren.
LÄS ÄVEN: Vad hände egentligen vid skyliftolyckan?
Är det någon skillnad mot en vanlig installation?
– Vi gör ungefär 450 sådana här installationer varje år. Men givet bakgrunden kommer vi den här gången genomföra flera extrakontroller, bara för att alla som ska använda hissen ska vara helt trygga.
Ett exempel är när det ska genomföras höjningar av hissen. Istället för utföra en egen kontroll kommer en oberoende besiktningsman göra en extra kontroll vid varje höjning.
– Vår personal är självklart också tagna och påverkade, men det här är deras expertis och de känner sig trygga med hur de ska gå till väga. Vi är mycket väl förberedda på den här uppgiften, säger Ola Rantatalo.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.
”Stort företroende”
Uppdraget att montera hissen kommer från totalereprenören Andersson Company.
– Vi har stort förtroende för att Cramo kommer att montera en helt säker hiss, säger vd Patrik Toresäter.
Enligt honom har hela arbetsplatsen kontrollerats och det har genomförts skyddsarbeten för att kunna återuppta arbetet på ett säkert sätt. Det har bland annat handlat om komplettering av skyddsräcken i anslutning till den demonterade bygghissen och hissbryggorna, kontroll av byggstaket, väderskydd, röjning av snö samt uppvärmning och uttorkning.
– Vi har även haft en arbetsmiljörond tillsammans med Byggnads regionala skyddsombud, säger Patrik Toresäter.
Totalt jobbar cirka 40 personer på byggarbetsplatsen just nu.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.