Byggena som slarvat med sina bygghissar – används utan godkänt-stämpel
Slarv, hissar utan godkännande och böter. Det senaste året har Arbetsmiljöverket anmärkt på flera byggbolag i deras arbete med bygghissar.
27 november 2023: På ett bygge i Trollhättan kan inte de ansvariga på byggbolaget visa upp dokument på att bygghissen som används är besiktigad. Arbetsmiljöverket på plats kräver dokumentation av byggbolaget.
24 augusti 2023: I Kumla leds ett bygge av en stor byggaktör. För ställnings- och byggmontage har man tagit in en underentreprenör. Arbetsmiljöverket anmärker på att förankringen av bygghissen inte beräknats och dimensionerats på rätt sätt. Det är därför oklart om hissen är rätt monterad.
22 augusti. På en byggarbetsplats på Östermalm i centrala Stockholm upptäcker Arbetsmiljöverket att en byggfirma använder en bygghiss utan godkänd besiktning. Myndigheten beslutar om en sanktionsavgift på nära 90 000 kronor och kräver rätt kontroll.
Ni har en bygghiss som blivit underkänd i återkommande besiktning.
7 augusti. Hisingen, Göteborg. Arbetsmiljöverket försöker få tag i ett uthyrningsbolag med anledning av en bygghiss som inte fått godkänt att användas. ”Ni har en bygghiss som blivit underkänd i återkommande besiktning och därmed inte får användas”, skriver myndigheten. ”Om ni avser att fortsätta använda bygghissen ska den först genomgå återkommande besiktning med godkänt resultat.”
11 maj. Inspektion i Växjö. Byggbolaget lovar att både den mobila tornkranen och bygghissen är besiktigade men kan inte visa upp sådana papper under Arbetsmiljöverkets besök. Myndigheten kräver att byggbolaget skickar in sådana intyg.
1 december 2022. En ställningsbyggare får anmärkning på att det saknas dokumentation på beräkningar av ställning och bygghiss på ett bygge i Örebro.