info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så funkar det att gjuta på vintern – därför ska betongen skyddas

Nu är det vintertid för betongen. Om den fryser vid gjutningen kan det gå riktigt illa och bli en dyr historia. Men det finns saker att göra för att slippa besvär – så här!

Gjutning på vintern
Det som absolut inte får hända är att betongen fryser i det tidiga skedet. Då kan nämligen hållfastheten minska med mer än hälften. Foto: Thomas Betong AB

1. Tidig vinter

Redan vid fem plusgrader är det vinter för betongen. Vid den temperaturen är det dags att skydda betongen mot kyla och isande vindar vid gjutning. De första timmarna efter en gjutning är viktigast. Det som absolut inte får hända är att betongen fryser.

2. När betongen fryser

Jonas Kilman.

Betongen kan få permanenta skador om den fryser. Tydliga tecken på att betongen fryst efter en gjutning är att ytan blir mjuk och porös. Betongen brinner helt enkelt inte klart.

– I värsta fall kan man då tvingas att göra om hela gjutningen, säger Jonas Kilman, teknisk säljare på Thomas Betong.

3. Kritisk punkt

Rent tekniskt handlar det om att betongen inte får frysa innan den når en hållfasthet på 5 MPa (megapascal). Om den inte når den punkten kan det hända att betongen inte härdar till full hållfasthet. Det kan då bli en permanent skada, något som kan påverka hela konstruktionen. Hållfasthetstillväxten avtar vid kyla och hållfastheten kan minska med mer än hälften om betongen fryst. Hållfasthetstillväxten minskar drastiskt om betongen fryst innan den når 5 mpa.

Gjuta på vintern.
Ett bra tips är att täcka formen och tillföra värme redan dagen före gjutning. Foto: Thomas Betong AB

4. Funkar som en surdeg

Om betongen inte brunnit fullt ut på grund av kyla kan det ändå gå att rädda gjutningen.

– Det går att tillföra värme igen för att återstarta processen. För att lyckas med det krävs det att betongen nådde 5 MPa innan den kyldes ner. Då går det att aktivera betongen med värme så att den härdar. Och det utan att det senare blir några bestående fel på betongen, säger Jonas Kilman.

5. Varm form, varm betong och täcka

Några saker att tänka på är att det inte är snö, is eller vatten i formen. Ett bra tips där är att täcka formen dagen före gjutning.

– Det kan även vara bra att tillföra värme så att formen och armeringen håller fem plusgrader när det är dags att gjuta. Det går även att beställa varm betong som håller 15-20 grader, säger Jonas Kilman.

Det går även att blanda i acceleratorer i betongen, ett tillsatsmedel som påskyndar hållfasthetstillväxten vilket gör att betongen snabbare når över den kritiska nivån. När gjutningen är klar – täck över betongen med en presenning, vintermatta eller liknande så att det blir ett isolerande skikt. För att hålla koll på hur gjutningen sedan fortlöper går det även att använda sensorer som digitalt mäter hur hållfastheten utvecklas.

Gjutning på vintern. Värmeslinga.
Det kan vara bra att tillföra värme så att formen och armeringen håller fem plusgrader när det är dags att gjuta.

6. Var går gränsen?

Är det riktigt kallt börjar det bli svårt att gjuta. Betongen blir svårare att tillverka, svårare att pumpa och det blir svårare att ta hand om betongen ute på arbetsplatsen på ett bra sätt.

– Vi har en gräns på minus 15 grader så det startar ingen gjutning om det är kallare än så. Ofta är det som kallas på morgonen så vi brukar ha en dialog med arbetsplatserna. Ibland skjuter vi fram gjutningen några timmar till senare på dagen då temperaturen ofta är högre, säger Jonas Kilman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så funkar det att gjuta på vintern – därför ska betongen skyddas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig