info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsbyggare protesterar: "Får ta oförtjänt mycket kritik"

Bilden som sprids av kåren är alldeles för negativ. Det tycker ställningsbyggarna som nu protesterar. "Det är stenhårda krav nu”, säger ställningsmontören Tommy Almqvist.
 

Felaktig bild av ställningsbyggare
"Det vi har problem med är oseriösa, halvskumma bemanningsföretag", säger Tommy Almqvist. Foto: Genrebild Mostphotos/Privat

De har tröttnat på det negativa rykte ställningsbranschen har fått. Deras egen erfarenhet är att de allra flesta ställningsbyggare är seriösa och har hög kunskap.

I ett uttalande från Byggnads rikskonferens för ställningsmontörer 2023 uttrycker de sin frustration och vill ha en förändring.

”Vi anser att ställningsbranschen som helhet ofta får ta oförtjänt mycket kritik. Man kan lätt få intrycket att ställningsbranschen är översvämmad av yrkeskriminalitet och okunnigt folk som monterar felaktiga ställningar”, står det i ett uttalande från konferensen.

LÄS ÄVEN: Här är nästa ställningsbolag att få ”seriös-stämpel”

Stämpel som genomgångsyrke

Tommy Almqvist är mångårig ställningsbyggare i Sundsvall och var ordförande på Rikskonferensen, där ett 20-tal ställningsbyggare från hela landet deltog. Det var också han som tog fram utkastet till uttalandet. Han är även med i Byggnads referensgrupp för ställningsmontörer.

Hur kom frågan upp?

– Det bottnar nog i att branschen har så svårt att lyfta bort stämpeln som genomgångsyrke, något man bara sysslar med några år och sedan går man vidare till något annat, säger Tommy Almqvist.

Hur påverkar den negativa  stämpeln er som jobbar i branschen?

– Många har upplevt att de ses som sämre utbildade och att deras yrkeskompetens inte tas riktigt på allvar. Det finns någon idé om att vem som helst kan bygga ställning och den lever kvar hos väldigt många. Men idag är yrket reglerat med yrkesbevis och kompetenskrav. Och föreskriften kräver utbildning för den som ska bygga en ställning. Det är stenhårda krav nu.

Vad tycker ni bör förändras?

– Det rapporteras för lite om hur mycket bättre branschen blivit de senaste 20-30 åren,  för den har verkligen lyft sig. Utbildningsnivån har höjts enormt sedan man började med kompetensbevis.

”Oseriösa halvskumma företag”

Tommy Almqvist konstaterar att det finns  problem i branschen med oseriösa företag och folk som utnyttjas. Flera fall hall uppmärksammats.

– Det finns problem, men det har även en mängd andra branscher. Branschen är i stort sett sanerad om man tittar på fast anställda, det vi har problem med är låglönekonkurrens av oseriösa, halvskumma bemanningsföretag.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vill kunna känna yrkesstolthet och inte bli sedda som ett mindre utbildat genomgångsfolk som bara är på bygget en dag och ska hjälpa till. Vi utför faktiskt ett mycket viktigt arbete. Vi vill göra något för att lyfta branschen och därför skrev vi det här.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsbyggare protesterar: "Får ta oförtjänt mycket kritik"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig