info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Expertens oro: Allt fler vibrationsskadade som kommer är unga

De har fått skador som vita fingrar eller karpaltunnelsyndrom av maskiner. Nära tre av tio hantverkare som svarar uppger att de skadats av vibrerande verktyg. Samtidigt ser en forskare oroande tendenser.

Foto: Mostphotos/Byggnads

Sedan tre år har Bosch Professional Safety Index mätt hantverkares medvetenhet om säkerhet på byggena med hjälp av undersökningsföretaget Novus. I år har totalt har 370 professionella hantverkare i Sverige i olika åldrar svarat – både anställda och egenföretagare.

Rapporten visar att säkerhetsmedvetenheten hos små- och egenföretagare sjunkit betydligt de senaste två åren. Då det gäller vibrationsskador är läget inte heller positivt.

Läs också Byggare söker läkare för sent: ”Vibrationsskador blir obotbara”

För tre år sedan sa 22 procent av hantverkarna att de fått skador av vibrerande verktyg. Förra året var siffran uppe i 28 procent, nära tre av tio, och trenden håller i sig även i år.

Jakob Riddar, forskningsingenjör, Lunds universitet.

Samtidigt visar undersökningen att många hantverkare behöver mer kunskaper för att kunna akta sig. Bara en tredjedel som svarat känner exempelvis till beräkningsmodellen som finns för hur länge man får jobba med vibrerande verktyg.

– Många inte vet hur de ska jobba rätt och det är allvarligt. Jag tycker också att maskinerna borde vara tydligare uppmärkta med poäng som visar hur mycket ett verktyg vibrerar. Men då måste också alla veta vad poängen betyder, säger Jakob Riddar, forskningsingenjör vid Lunds universitet och yrkeshygieniker region Skåne.

Läs mer om de farligaste vibrerande verktygen.

På kliniken där han jobbar kommer ständigt nya patienter med vibrationsskador. Enligt forskaren är allt fler unga.

Läs också Byggnadsarbetarna kommer tio år för sent: "Tappar maskinerna"

Ytterst är det arbetsgivarens ansvar att se till att jobben riskbedöms och att de anställda får rätt kunskaper. Men det är inte bara anställda som har problem.

– De egna företagarna är också väldigt utsatta då det gäller till exempel vibrationsskador. Många har ingen företagshälsovård utan går till vårdcentralen när de får problem. När de de kommer till oss på kliniken kanske de inte ens kan hålla i verktygen, säger han.

På större företag med 200 eller fler anställda ligger medvetenheten om säkerhet bättre till än hos egenföretagare och mindre bolag, visar undersökningen.

Jan Samuelsson, Bosch, berättar om en digital utbildning för att stoppa bland annat vibrationsskador.

Maskinutvecklaren Bosch ser den här undersökningen som ett sätt att öka medvetenheten i branschen. De har nu tagit fram en digital utbildningen som kan göras i telefonen.

– Den handlar om vibrationer, damm och buller och släpps under oktober. Tanken är att vi ska nå ut till egna företagare, både de de som arbetar ensamma eller har anställda, säger Jan Samuelsson verktygsspecialist och ansvarig för slutkunder på Bosch.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Expertens oro: Allt fler vibrationsskadade som kommer är unga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig