Därför måste panikstressen stoppas
Panikstressen på byggena skadar både kropp och själ och gör bygget farligare. Därför måste stressen som skadar stoppas. Det är inte omöjligt, verktygen finns.
Stressen skadar psyket
Det talas om hållbarhet i byggandet, om att värna miljön på sikt men lika självklart borde det vara att byggnadsarbetarna som gör jobbet, inte ska stressa ihjäl sig.
Det har blivit värre. Arbetsmiljöverket har granskat stora byggföretag och konstaterat att stressen ökat. Arbetsledarna i byggbranschen slog tidigt larm om psykosociala problem. Byggnadsarbetare sliter ofta med omöjliga tidplaner och noll chans att påverka. Det får konsekvenser.
I byggbranschen ökar anmälningarna om arbetsskador på grund av sociala och organisatoriska skäl. 530 sådana anmälningar har gjorts de senaste fem åren, med orsaker som arbetstakten och alltför mycket arbete. Antagligen är detta bara toppen av ett isberg.
Byggnadsarbetare sliter ofta med omöjliga tidplaner och noll chans att påverka.
Stressen skadar kroppen
Men stressen har också ett annat högt pris. Det ständiga jagandet efter tid påverkar inte bara psyket utan även kroppen på ett farligt sätt. ”Det tar ju aldrig slut, stressen blir bara värre, på bygge efter bygge”. Jag har hört det från många slitna byggnadsarbetare som bävar för hur länge de ska orka.
Byggnadsarbetare som jobbar hårt med sin kropp tar stryk på flera sätt av att ha sin kropp i ständig alarmberedskap. Kroppen bryts ner, man dräneras på energi och skadas lättare och får värk. Sedan finns risker som sämre immunförsvar, störd sömn, högt blodtryck och hjärtinfarkt.
Stressen gör bygget farligare
Ofta hamnar byggnadsarbetare och arbetsledare i omöjliga situationer på grund av dålig planering och konkurrens ner på sista öret. Men konsekvenserna kan bli ödesdigra. Det finns ett klart samband enligt forskningen: stress ökar risken för olyckor på bygget. Panikstress får folk i alla led att göra överilade saker, strunta i skyddet och ta genvägar.
Då kan man fråga sig hur detta stressvansinne får fortsätta. Särskilt när det finns regler som just ska stoppa jobb med farlig arbetsbelastning och stress. Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö slår fast ett tydligt ansvar och vad som ska göras. Ansvaret är arbetsgivarens. Farliga jobb ska hindras och ingen får ta skada av hur bygget organiseras eller planeras. Nu verkar detta inte tillämpas i byggbranschen.
Men reglerna måste tas på allvar och användas, så att livet kan bli hållbart även för dem som bygger hållbara hus.