Hur mycket tjänar en plattsättare 2023? Så hög lön kan du få
Hur mycket tjänar en plattsättare? Var i landet har en plattsättare högst lön? Och hur är det med ackordet? Byggnadsarbetaren listar 5 frågor och svar.
1. Hur mycket tjänar en plattsättare 2023?
Enligt Byggnads och Byggföretagens gemensamma statistik tjänade en plattsättare i snitt 225 kronor under det andra kvartalet 2023. Det är ett medelvärde som inte tar hänsyn till exempelvis år i yrket eller löneform.
2. Månadslön eller ackordslön?
Det finns två olika löneformer för plattsättarna – tidlön och prestationslön. Tidlön är det som vi till vardags kallar för månadslön, alltså en fast ersättning. Prestationslönen kallas oftast för ackord. Här kopplas lönen till hur effektivt du som plattsättare jobbar.
Tidlönen ligger alltid en bit under ackordslönen. Under andra kvartalet 2023 låg tidlönen på 215 kronor i timmen medan ackordslönen snittade 273 kronor i timmen, enligt Byggnads siffror.
3. Vilken grundlön har en plattsättare?
Grundlönen för en plattsättare regleras av byggavtalet, alltså kollektivavtalet mellan Byggnads och Byggföretagen. Sedan den 1 maj 2023 ligger grundlönen på 181,50 kronor i timmen eller 31 581 kronor i månaden. I maj 2024 höjs detta till 188,50 kronor i timmen eller 32 799 kronor i månaden.
4. Är det skillnad i olika delar av Sverige?
Ja, men det svängar ofta fram och tillbaka. Det gäller främst ackordet och det beror på att det är relativt få som arbetar på ackord. Något som gör att lönen slår upp och ner. Ibland går ackordet bra, ibland mindre bra. Under det andra kvartalet 2023 var det plattsättarna i Gävleborg och Dalarna som tjänade bäst med 431 kronor i timmen.
Högst tidlön hade i Byggnads region Mellan-Norrland med 226 kronor.
Lägst är tidlönen för plattsättare just nu i Örebro- och Värmlands län med 201 kronor. Lägst ackordsförtjänst har man i Skåne med 246 kronor i timmen.
5. Jämfört med andra hantverksyrken då?
Plattsättarna är en av de yrkesgrupper på byggavtalet som tjänar allra bäst. De ligger i topp tillsammans med rörmokare och golvläggare.
Det tjänar till exempel i snitt något bättre än snickare och betongarbetare. Och betydligt bättre än ställningsbyggare och maskinförare.
Vill du veta mer om löner på bygget? Läs mer på Din lön på bygget