info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1 av 3 byggjobbare svarar: Chefen negativ till min VAB

Hur funkar det egentligen att kombinera familjeliv med byggjobbet? Och vad får man för bemötande av chefen när man behöver vabba? Nu lyfter Byggnads upp problemet med dålig jargong kring VAB och föräldraledighet.

Var tredje som svarar på Byggnads enkät säger att de blir dåligt bemötta av chefen när de behöver vabba. Foto: Mostphotos

”Man kan ju inte vabba om betongbilen kommer.” Under den rubriken lyfter nu Byggnads en fråga som många av fackets medlemmar ser som ett problem.

I en undersökning ställd till Byggnads medlemmar, och som drygt 900 byggnadsarbetare från hela landet svarat på, framkommer att det på många håll är svårt att vara förälder och byggjobbare samtidigt.

Även om fyra av fem uppger att de bemöts positivt i fråga om föräldraledighet finns det en stor del som inte är tillfreds med kombon byggjobb och familjeliv.

43 procent av dem som svarat uppger att det ”fungerat dåligt att anpassa arbetstiderna efter livspusslet som förälder” och nära var tredje svarar att de blir bemötta dåligt av chefen i fråga om VAB. Även kollegor till de svarande (var femte) bemöter de svarande negativt när det vankas VAB.

”Har inte barnen någon mamma” är ett exempel på vad en manlig byggjobbare fått för svar när han sagt att han måste vabba.

Det finns de som säger att: Den dagen jag får barn, då slutar jag i byggbranschen.

Johan Torstensson Aas, central ombudsman med arbetsmiljöansvar på Byggnads, menar att det kommer bli svårt att rekrytera unga till byggbranschen om den här frågan inte tas på allvar. Inte bara svårt att locka kvinnor – som fortfarande tar ut mest föräldraledigt och VAB – utan även män.

– Det handlar ju också om män som faktiskt tar sitt föräldraansvar men som blir kränkta på grund av det. Det här är absolut inte en ”kvinnofråga” utan vi ser många män som vill och kräver att få vara med sina barn. Bland yngre män finns det också en helt annan inställning än bland många äldre. Det finns de som säger att: Den dagen jag får barn, då slutar jag i byggbranschen. Det måste till en attitydförändring i hela branschen, säger Johan Torstensson Aas till Byggnadsarbetaren.

Arbetsgivarna måste börja följa lagen och aktivt arbeta för att underlätta för arbetstagare med barn, genom att bland annat erbjuda flexibla arbetstider, anser Torstensson Aas. En annan viktig faktor är att minska den konstanta stress som ligger som en våt filt över många byggen.

– På många projekt är man ”redan sen” när man börjar bygga. Det finns inget utrymme för avvikelser och det ökar stressen hos både chefer och övrig personal. Minsta vab blir då ett hinder. Men det är en helt orimlig slutsats att inte räkna med att anställda ska vara sjuka eller behöva vabba. Det är som att man inte räknar med verkligheten. Det här är människor. Människor har barn, säger Johan Torstensson Aas.

Under fredagen höll Byggnads ett seminarium om frågan, som går att ta del av på fackets Facebooksida. Byggnads har också publicerat en ny informationsfolder i ämnet.

Så svarade byggnadsarbetarna

Byggnads bad sina medlemmar att svara på frågor kring hur det är att kombinera familjeliv med byggjobbet. 931 från hela landet svarade. Bland annat framkom att:

  • 20 % tycker att det är svårt att få ledigt för utvecklingssamtal, skolavslutningar eller annat som rör familjelivet.
  • 22 % har fått ett negativt bemötande av chefen när de velat ta ut föräldraledigt.
  • 31 % har fått ett negativt bemötande av chefen när de velat ta ut VAB.
  • Drygt var femte av de andra arbetstagarna, det vill säga kollegor, utrycker sig negativt vid VAB.
  • 43 % uppger att det fungerat dåligt att anpassa arbetstiderna efter livspusslet som förälder. 25 % har svarat att det fungerat väldigt dåligt.

Källa: Byggnads

Tomasz Pozar
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1 av 3 byggjobbare svarar: Chefen negativ till min VAB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig