info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggfirmans oväntade förklaring – tvingas ändå betala

Villabygget saknade fallskydd. Men byggfirman ville slippa sanktionsavgift och levererade en oväntad förklaring.

Byggfirman fick sanktionsavgift för bristande fallskydd efter Arbetsmiljöverkets inspektion.
Så här såg arbetsplatsen i Sigtuna ut i mars 2022, när Arbetsmiljöverket genomförde sin inspektion. Foto: Google Street View, Mostphotos

En byggfirma i Stockholm tvingas betala sanktionsavgift för bristande fallskydd.

Det var i mars 2022 som Arbetsmiljöverket besökte ett villabygge i Sigtuna utanför huvudstaden. Runt fasaden stod byggnadsställningar.

Läs också Plåtfirman "expert" på taksäkerhet – jobbade 17 meter upp utan skydd

Fallhöjden uppskattades till mellan tre och fem meter. Fyra arbetstagare befann sig ute på byggnadsställningen och på taket. Både fasta fallskydd och personlig fallskyddsutrustning saknades, enligt Arbetsmiljöverkets rapport.

För det regelbrottet delade myndigheten ut en sanktionsavgift på 42 800 kronor. Men byggfirman bestred avgiften. Därmed gick frågan till domstol. Och i rätten levererade företaget en oväntad förklaring:

”Arbetstagarna som befann sig på ställningarna hade endast begett sig ut på dessa för att titta på de personer som kommit från Arbetsmiljöverket”, hävdade byggfirman.

”Arbetstagarna som befann sig på ställningarna hade endast begett sig ut på dessa för att titta på de personer som kommit från Arbetsmiljöverket.”

Men det försvaret köper inte förvaltningsrätten i Stockholm, som slår fast att sanktionsavgiften ska betalas. Dessutom åker byggfirman på ytterligare 10 000 kronor i avgift för att en person som arbetade med montering av ställningarna saknade godkänd anledning.

Byggfirman förklarade sig villig att betala en lägre avgift, på totalt 10 000–20 000 kronor.

”I övrigt för bolaget fram att det borde ha tilldelats en varning innan påförande av sanktionsavgift”, står det att läsa i förvaltningsrättens dom.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fallskydd – det här gäller

Arbeten med fallrisker ska alltid riskbedömas, oavsett fallhöjd.

Om det finns risk för att falla två meter eller mer så ska det finnas en arbetsmiljöplan. I den ska det beskrivas hur fallriskerna ska åtgärdas

Vid fallrisker ska arbetsgivaren i första hand välja gemensamma fallskydds­anordningar, exempelvis räcken eller fallskyddsnät, som skyddar flera personer samtidigt.

Om det inte är möjligt ska personlig fallskyddsutrustning användas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggfirmans oväntade förklaring – tvingas ändå betala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig