info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsbyggare skrev under för sju år – nu vill bolaget ha pengarna tillbaks

Ställningsföretaget stämde sin anställde på 121 000 kronor. Orsak? Han slutade inom sju år efter att han fått en körkortsutbildning för lastbil. Facket: "Upprörande".

Foto: Mostphotos: Goghy73/Johan Bjurer

Ställningsbyggaren var anställd på ett ställningsföretag i sydöstra Sverige då han fick utbildning i form av körkort för lastbil med tillhörande kurser, som han behövde för sitt jobb.Ett enskilt avtal skrevs.

Det sa att mannen skulle betala tillbaks för utbildningskostnaden om han sa upp sig inom sju år efter att kurserna avslutats. Han sa upp sig innan de sju åren hade gått och bolaget krävde då pengarna tillbaks – drygt 121 000 kronor.

Ställningsbyggaren motsatte sig att betala och bolaget stämde honom till Blekinge tingsrätt.

Men arbetsgivaren har kollektivavtal med Byggnads och den anställde är medlem. Han tog hjälp av facket.
Genom LO-TCO:s rättskydd hävdade facket att arbetsgivaren inte hade rätt att väcka åtal innan man förhandlat med facket.

I Arbetsdomstolen får nu den anställde rätt. Bolaget hade ingen rätt att stämma sin anställde innan de förhandlat med facket, enligt förhandlingsordningen i kollektivavtalet.

Byggnads förbundsjurist Anneli Ohlsson-Anderbjörk uppmanar medlemmar att inte skriva under den här typen av avtal och att kontakta facket om de ändå tvingats att göra det.

– Ingen av våra medlemmar är någonsin skyldiga att betala för en utbildning som arbetsgivaren anser att man behöver för att kunna utföra sitt jobb. De utbildningar som byggnadsarbetare behöver för att utföra sitt arbete, de ska arbetsgivaren betala, säger Anneli Ohlsson-Anderbjörk.

Hon hävdar att den här typen av avtal inte är tillåtna.

– Det som är mest upprörande är att det här var en utbildning som företaget ville att ställningsbyggaren skulle gå för att kunna köra lastbil när kollegan inte kunde. Det var arbetsgivaren som sa att han var tvungen att skriva på det här avtalet, säger hon. 

Jag tror det är vanligare än vad vi tror

Anneli Ohlsson-Anderbjörk har sett flera fall där företag genom avtal försökt låsa in arbetare i att bli betalningsskyldiga för utbildningar.

– Det är helt vansinnigt. Jag tror det är vanligare än vad vi tror att det finns en massa oseriösa arbetsgivare som tvingar anställda att skriva på sådana här inlåsningsklausuler, säger hon.

Beslutet i Arbetsdomstolen innebär att ärendet inte kan drivas vidare i tingsrätten. Och enligt Byggnads är ärendet dessutom preskriberat.

En arbetsgivare som vill stämma sin anställde måste först ha gått förhandlingsvägen med sina krav. De måste då företrädas av arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsbyggare skrev under för sju år – nu vill bolaget ha pengarna tillbaks

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig