Regeringen höjer ROT-avdraget – här är nya beloppet
Regeringen vill öka efterfrågan på renoveringar och höjer taken för ROT- och RUT-avdragen – från 50 000 kronor till 75 000 kronor.
Den tuffa situationen i byggbranschen med sjunkande investeringar gör att reglerna för ROT-avdrag ändras. Det meddelade regeringen på en pressträff under måndagen.
– Vi kommer under 2024 att göra avdraget mer generöst, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Taket i ROT föreslås höjas nästa år – i dag kan en person få använda upptill 50 000 kronor i avdrag per år, med nya förslaget 75 000 kronor per år, enligt regeringens förslag.
– Branschen efterfrågar detta och vi ser att detta kan stötta denna sektor eftersom det kommer att leda till en ökad efterfrågan på renoveringar från hushållen, sa Elisabeth Svantesson.
Lagändringen ska träda i kraft den 1 juli 2024.
På Byggföretagen har man länge arbetat för ett förstärkt rotavdrag.
Firar ni med tårta idag?
– Nej det gör vi inte. De har missat på två punkter. Det är bra att rut och rot höjs till 75 000, men jag tycker att de har missat att höja upp rot till samma nivå som rut när det gäller storleken på avdraget. Rut har 50 procent sedan tidigare och rot 30 procent. De borde lyft upp även rot till 50 procent, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, och fortsätter:
– Det andra som är lite knasigt är att om man gör det här med syftet att stimulera sysselsättningen i branschen här och nu så förstår jag inte varför det ska börja gälla först den 1 juli nästa år i stället för 1 januari.
Det är en viktig signal och det är bättre än ingenting
Tror du att det här ger mer jobb?
– Det är en viktig signal och det är bättre än ingenting, men det kommer inte göra några större skillnader när det gäller fler jobb. Det handlar mer om att fler kan bli kvar i branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
En annan nyhet är förslag om en ”planeringsstimulans” till kommuner för omvandling av lokaler till bostäder. Många lokaler står tomma i kommunerna, samtidigt som det behövs bostäder. Stödet ligger på runt 20 miljoner nästa år och 25 miljoner de kommande åren därefter.
Ytterligare en bonus föreslås för att få kommuner att planera för fler småhus.