Nystartade byggföretag störtdyker: "Allt färre vågar investera"
Antalet nystartade byggföretag har minskat dramatiskt. Värst är det inom byggbranschen. Även byggkonkurserna fortsätter att öka kraftigt under juli månad.
Konkurserna under juli månad har skjutit i höjden, enligt statistik från UC, kredit- och upplysningsföretag.
Värst är det inom transportsektorn, där ökningen är 200 procent. Även inom byggbranschen är det allt fler byggföretag som går i kånken. I juli månad 2022 har antalet konkurser ökat 39 procent jämfört med samma period förra året.
–Inflationen och räntorna har minskat efterfrågan på byggtjänster enormt. Det gäller både stora och mindre byggprojekt, men majoriteten av bolagen som har gått i konkurs är mindre bolag, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.
–Troligtvis har vi dock inte sett den fulla ränteeffekten än och med tanke på att Riksbanken förväntas höja styrräntan ytterligare framöver ser hösten mörk ut för byggbranschen. Experter har börjat likna situationen vid byggkrisen på 90-talet, fortsätter Johanna Blomé.
I det rådande ekonomiska läget vill allt färre starta företag. Enligt UC:s statistik är antalet nystartade företag de lägsta på tio år inom flera stora branscher. Värst är det inom byggindustrin, där nystarterna har störtdykt under juni månad med 87 procent, jämfört med samma period förra året.
Nystarterna har dykt till de lägsta på tio år
–Inom byggindustrin har nystarterna bokstavligen dykt till de lägsta på tio år. Det är en rad negativa ekonomiska omvärldsfaktorer, inte minst inflation och räntor, men också elkostnader och kompetensflykt, och allt färre vågar investera inom byggsektorn.
–Bygg är ofta långsiktiga och kostsamma projekt och idag är riskerna med att starta nytt företag högre än tidigare, förklarar Johanna Blomé, ekonom på UC.
Även inom detaljhandeln är siffran hög när det gäller minskningen av nystarter, 84 procent för juni månad. Totalt sett har antalet nystartade företag minskat med 20 procent.