info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fler har dött på jobbet: "Kan bli värre"

Dödsolyckorna ökar och bygg är en av de värst drabbade branscherna.
– Jag befarar att det kan bli värre, säger avdelningsdirektör Per Nylén på Arbetsmiljöverket.

Många olyckor drabbar arbetare i byggbranschen. Fotocollage. Arkivbilder. Foto: Mostphotos/Candybox Images

Fler har dött på sina arbetsplatser hittills i år. Inte sedan 2011 har så många dött på jobbet under första halvåret, enligt siffror från Arbetsmiljöverket, vilket Sveriges Radio Ekot var först att berätta om.
Bygg- och transportbranscherna tillhör de mest utsatta.

Per Nylén är avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

– Varje dödsfall som orsakas av arbetet är självfallet en djup tragedi för alla berörda, säger han.

Hittills i år har 28 personer dött i arbetsplatsolyckor på hela arbetsmarknaden, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Räknar man även in personer som utländsk arbetskraft och elever blir det 32. Ökningen har skett under flera år. 9 av de omkomna tillhör byggbranschen, däribland bygg- och anläggningsarbetare, isolerare, grävmaskinförare, målare, samt olika typer av elektriker.

I byggbranschen dog en person sent som i slutet av juli efter att ha skadats svårt i en fallolycka. Han arbetade med måleri och olyckan inträffade i samband med förflyttning från ett tak till en byggnadsställning. I slutet av maj dog en broreparatör efter att ha fallit från en bro.

Per Nylén, Arbetsmiljöverket

Orsaken till alla dödsolyckorna utreds av polisen och Arbetsmiljöverket. Det är ett lagkrav att göra riskbedömningar men Per Nylén menar att arbetsgivarna alltför sällan tar sitt ansvar för att genomföra dem.

– Vi har sedan tidigare sett att riskbedömningar saknas efter många dödsolyckor. Många av dödsfallen eller kanske alla, hade kunnat hindras.

Han menar att i många fall saknar arbetsgivare kunskap om att de måste göras. Men det finns också arbetsgivare som medvetet struntar i dem.

– Det finns ju oseriösa företag som lägger låga anbud och jobbar på ett sätt som är livsfarligt.

Per Nylén tror att ökningen av dödsfall kan ha flera orsaker.

– Jag misstänker att arbetslivskriminaliteten ökat och kan vara en bidragande orsak, att arbetsmiljön prioriterats mindre under pandemin och dagens lågkonjunktur kanske leder till att företagen drar ner på investeringar i arbetsmiljö. Sedan är det nog i viss mån en anpassning till en ökad verksamhet efter pandemin, säger han.

Han är oroad över hur vårdslöst vissa ser på arbetsmiljön. Det är arbetsgivarens ansvar att värna om säkerheten och föra en dialog med skyddsombud och anställda. Samtidigt får han signaler om motsatsen, från inspektörer som möter arbetsgivare med en helt annan syn.

– Jag fick veta om en arbetsgivare som körde utan fallskydd vid takarbete och han betalade gärna sanktionsavgiften för han tyckte att han tjänade ändå på att strunta i fallskyddet för då kunde man jobba snabbare. Det tycker jag är fruktansvärt cyniskt. Varje år förekommer dödsfall där arbetstagare fallit från tak, säger han.

Rregionala skyddsombudet Stefan Stavander besöker många byggen.  – Beställarna måste se till annat än bara priset, säger han.

Stefan Stavander är regionalt skyddsombud på Byggnads i Jönköping. Han är ute på många arbetsplatser och känner igen problemen. Han är inte förvånad över att dödsolyckorna blivit fler.

– Jag är orolig för att situationen ska bli värre. Det finns många saker som måste göras. Vi ser oseriösa bolag som varken följer regler om arbetsmiljö eller annat. De måste kunna stoppas. Men på bolag utan avtal har vi inte en chans att agera som fackförbund, då ska Arbetsmiljöverket gripa in, men de har ofta inte resurser. Det är generellt sett vanligt att det saknas riskbedömningar på byggena eller att de är dåligt gjorda,  säger han.

Stefan Stavander tycker att de som beställer jobben också måste ta sitt ansvar.

– Många väljer att bara ta det billigaste alternativet men de borde ställa hårdare krav på att entreprenörerna sköter arbetsmiljön. Det borde vara ett villkor i upphandlingen, säger han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fler har dött på jobbet: "Kan bli värre"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig