Snickaren om nya avtalet: ”Det är okej, men inte mer än så ...”
De nya kollektivavtalen är i hamn. Två saker som Byggnads lyft fram är ”rekordhög lönehöjning” och ”hårdare granskning av byggbolagen”. Snickare Ronny Dahl hade gärna tagit några kronor till och hoppas att granskningen ska få effekt.
Samtliga Byggnads fem avtalsområden är nu färdigförhandlade. Som väntat hängde förbundet på industrin både gällande storleken på lönepåslaget och längden på avtalen.
Snickaren Ronny Dahl, som just nu byter fasader på ett bostadsområde i Östersund, har kollat in ett av dem: Byggavtalet.
Är du nöjd?
– Det kan alltid bli bättre då man alltid vill ha mer, men samtidigt så kan det ju även bli sämre. Så jag skulle säga att helheten var okej, men inte mer än så.
Vad tänker du om storleken på lönehöjningen, 8:49 kronor i timmen från 1 maj i år?
– Den var väl ganska rimlig. Jag är inte superpåläst men jag tycker att det var bra att vi följde efter industrin. Det är viktigt att vi håller ihop så mycket det går för då blir vi starkare, det är inte svårare än så.
Ronny Dahl har nyligen bytt arbetsgivare. Från Treeab Bygg, som tvingades varsla då de hade dåligt med jobb, till KM Bygg. Där har han nu jobbat i ett par tre månader.
Har du hunnit få dina dryga åtta spänn i timmen?
– Höjningen kommer på nästa lön. Jag går på tidlön och hade 204 tidigare. Jag vet inte vad vi hamnar exakt på öret nu men det blir väl närmare 213 kronor i timmen.
Hur gick det till när själva avtalet var klart. Blev det några förhandlingar hos din nya arbetsgivare?
– Nej, inte vad jag har hört, men jag har precis kommit in på företaget så det är möjligt. Jag tror att de la ut höjningen rakt av.
Räcker höjningen för att täcka dina ökade kostnader?
– Egentligen har det blivit sämre då priserna stiger mer än lönen, men det går ingen nöd på mig ändå. Jag lever ganska snålt och bor ensam i en liten etta här i Östersund.
Nästa år ska lönen upp med ytterligare drygt 7 kronor i timmen. Kommer det förbättra hushållens ekonomi?
– Det är svårt att sia om. Det beror helt och hållet på hur världen funkar om ett år med inflation och så.
I avtalet infördes även hårdare granskning av byggbolagen för att få bort dem som är oseriösa. Vad tänker du om det?
– Jag hoppas att det kommer funka som det är tänkt. Det behövs.
Har ni problem med osund konkurrens i Östersund?
– Vi är ganska förskonade jämfört med många andra, men även här finns det problem. De större bolagen kör med utländska underentreprenörer och bemanningsföretag samtidigt som det varslas kors och tvärs på de lokala företagen för att det inte finns några jobb.
Är det här något som oroar dig, att det inte kommer att finnas jobb i framtiden?
– Det är klart, den här utvecklingen är inte bra för bygg överhuvudtaget. Det är pengarna som styr och då lockas de oseriösa in. Branschen ställer krav men det är för lätt att komma undan så förhoppningen är att den nya granskningen kan hjälpa till att rensa upp lite.