”Jag skryter inte – jag berättar bara sanningen”
Tips till bostadsrättsföreningar när de ska ta in entreprenörer och rimliga löneökningar i nya avtalet. Panelen svarar på högt och lågt och berättar också om när de skryter om byggprojekten – eller varför de inte gör det.
Det är rimligt att vi får mer betalt.
Albert Waldefors, håltagare, 25 år, Göteborg
Det nya byggavtalet gav 7,4 procent under två år. Är du nöjd?
”Det är en schyst uppgörelse. Det är rimligt att vi får mer betalt. Allt blir dyrare. Jag tycker att det är bra med den nya granskningen, att vi förebygger och kontrollerar för att jobba mot fusk.”
En brf ska ta in en byggfirma. Vad är viktigast att ha koll på?
”Det är viktigt att ha koll på att företagen följer svenska kollektivavtal eller har hängavtal. Så att alla byggbolag har samma förutsättningar när de räknar på jobben. Det finns företag med utländsk arbetskraft som har en helt annan timlön än vad vi har och kan lägga sig på en mycket lägre prisnivå. Det blir en stor påverkan för svensk ekonomi, särskilt i tuffa tider.”
Skryter du om dina byggjobb?
”Tyvärr har jag inga barn än, men jag är ett byggbarn. Min far, som är betongborrare, har skrutit en hel del. Vilken stad vi än besöker i Västsverige så berättar han var han byggt, borrat och sågat.”
Det är vissa saker som jag har gjort som sticker ut, exempelvis en crossbana.
Conny Kolsjö, 51 år, maskinentreprenör, Hölö
Det nya byggavtalet gav 7,4 procent under två år. Är du nöjd?
”Generellt sett borde vi vara försiktiga med löneökningar eftersom det spär på inflationen. Jag har hört att allt över 3 procent driver på inflationen.”
En brf ska ta in en byggfirma. Vad är viktigast att ha koll på?
”Det lönar sig för en brf att ha bra relationer när man gör upphandlingar. Försök att hitta företag som brinner för att hjälpa kunderna och som inte maximerar vinsten. Om en brf varit nöjd med en liten entreprenör för ett mindre jobb, så fråga om de vill göra ett större uppdrag. Kanske kan de dela upp jobbet, exempelvis en fasadrenovering.”
Skryter du om dina byggjobb?
”Jag skryter inte, jag berättar bara sanningen. Det är vissa saker som jag har gjort som sticker ut, exempelvis en crossbana i Mockfjärd utanför Borlänge. Tio år efter invigningen kommer folk fram och säger ’vad bra den är.”
Bostadsrättsföreningarna kan anlita de mindre lokala företagen i stället.
Björn Zetterholm, 43 år, snickare, driver eget, Varberg
Det nya byggavtalet gav 7,4 procent under två år. Är du nöjd?
”Ja, tycker att det är okej. Jag förstår att man vill tjäna mer, men det låter hyfsat rimligt med ökningen.”
En brf ska ta in en byggfirma. Vad är viktigast att ha koll på?
”Det är viktigt att det finns tillit mellan entreprenören och kunden. Bostadsrättsföreningarna kan anlita de mindre lokala företagen i stället för att bara gå på de stora drakarna. Fastighetsägarna skulle få högre kvalitet till ett bättre pris. Det kommer nog att öppnas mer för det nu när det blir mindre att göra för småföretagen.”
Skryter du om dina byggjobb?
”Nej, jag skryter inte om någonting. Jag försöker i stället att göra barnen uppmärksamma på att det är viktigt att vara ödmjuk. Jag är också tydlig med att berätta när det blir fel ibland, exempelvis hos en kund och att man får skämmas för det. Det är ett bättre sätt än att skryta.”