Mikaels krux i köket: ”Man lägger inte golv på det där sättet"
Stavparkettsläggning med fiskben och fallande i samma golv runt en köksö. En utmaning som har det där lilla extra. För Mikael Juntunen började jobbet med åtta timmars planering.
Mikael Juntunen, som själv kallar sig för golvhantverkare, kliade sig säkert i huvudet när han såg ritningen.
– Jag sa till arkitekten att man inte lägger golv på det där sättet, att det inte är enkelt. Men de ville ha det mönstret så det var bara att börja planera.
Kruxet i det här fallet var att de var två olika mönster. Både fiskben och fallande. Plogar som skulle gå runt en köksö och mötas på andra sidan.
– Det är lätt att hamna fel. Man måste vara skärpt hela tiden och mäta och kolla. Lägga ut bitar utan att limma. Justera, mäta igen. Det var väldigt svårt, det tog lång tid men det blev jättebra.
Nyckeln till framgången var en noggrann planering. Mikael berättar att skillnaden är stor jämfört med ett fyrkantigt rum med bara fiskbensparkett.
– Då är det inte så mycket att tänka på, men när golven ser ut som här krävs lite tankeverksamhet. Det var mycket mätande om var första linjen skulle gå. Det tog en hel dag att dra ut linjer för att få ihop det.
Mikael Juntunen har jobbat med golvslipning i 23 år. På senare år har han även börjat att lägga egna golv. Ända sedan han började i byggbranschen har han försökt att utvecklas och lära sig nya tekniker.
– Jag har alltid lyssnat på de äldre och mer erfarna. Tittat på hur de gjort och sedan lagt till min egen teknik. När det gäller just slipning av golv är det mycket fingertoppskänsla som gäller. Till exempel vilket slippapper som ska användas. Om man inte är noggrann finns det en risk att golvet inte blir helt hundra när man lackar.
Jag försöker lära mig genom att gå tillbaka till hur jag la golvet och förstå vad som gick fel
Mikael Juntunen har extremt hårda krav på sig själv, som på ekgolvet i Hässelby. Han säger att högsta betyget på ”Stolthetsbarometern” är svårt att uppnå.
– Det händer kanske ett par gånger per år. Det innebär inte att resten av jobben är dåliga, men jag är väldigt självkritisk.
Vad kan det handla om?
– Det är små detaljer. Millimeterprecision. Minsta lilla fel som bryter mönstret. Det här är inget som någon annan ser, utan bara jag själv. Jag försöker lära mig genom att gå tillbaka till hur jag la golvet och förstå vad som gick fel.
Och för att nå så nära en tia så ofta som möjligt arbetar Mikael alltid utan stress. Det 35 kvadratmeter stora golvet i Hässelby tog drygt 1,5 vecka.
– Jag väljer alltid att jobba i lugn och ro för att få ett bra resultat. Det går inte att kombinera kvalitet med kvantitet vid den här typen av jobb.