info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritiken mot JM:s kvälls-sms: "För jävligt att de gör på det sättet"

JM har varslat 200 personer om uppsägning, mestadels tjänstemän. Varslet berör också cirka 15 byggnadsarbetare i Skåne. Byggnadsarbetare på JM riktar nu kritik mot att de fick information om varslet via sms.

För JM-Snickarna Simon Todd och Sten Ödborn kom varslet inte oväntat. ”Det byggs nästan ingenting”, säger Simon Todd. Foto: Anders G Warne

Nyligen gick JM ut med ett pressmeddelande att de varslade 200 anställda om uppsägning.

Orsaken är en rejäl nedgång när det gäller bostadsförsäljningen. Under första kvartalet 2022 sålde byggföretaget 995 bostäder. Siffran för samma period i år var endast 479 bostäder.

– Det är såklart väldigt tråkigt, både för berörda och för oss på JM. Men vi måste agera när marknaden är avvaktande, sa Johan Skoglund, vd på JM, i samband med att kvartalsrapporten presenterades.

Av de 200 tjänsterna är det mestadels tjänstemän som berörs. Merparten av dessa arbetar i Sverige.

Men varslet berör också cirka 15 byggnadsarbetare som arbetar i JM:s region Syd.

Byggnadsarbetaren har sökt flera byggnadsarbetare i Skåne, men ingen har velat ställa upp.

Så många personer har drabbats av varsel inom bygg under januari–mars i år. I fjol drabbades 669 personer under samma period. Källa: Arbetsförmedlingen

JM-snickarna Simon Todd och Sten Ödborn är snart klara med inredningen i ett bostadshus i centrala Stockholm. För dem kom varslet inte oväntat.

– Det byggs nästan ingenting och det skjuts på byggstarter. Jag tror att det blir fler varsel framöver, säger Simon Todd.

Samtliga anställda på JM fick ett sms onsdagen den 26 april om varslet, men de fick bara veta hur många som berördes. Tillvägagångssättet har skapat oro och besvikelse.

– Det är för jävligt, att de gör på det sättet. Jag har varit med om fyra varsel tidigare, men det är första gången som vi får ett sms på kvällen, utan någon mer information. Det här kunde JM ha skött bättre, säger snickaren och lagbasen Simon Todd.

Sten Ödborn arbetar också som skyddsombud på JM och har jobbat flera år i företaget. Foto: Anders G Warne

De båda kollegorna är inte rädda att förlora jobbet eftersom de har arbetat flera år i företaget. Men de berättar att särskilt unga byggnadsarbetare blev oroliga.

– En kollega hörde av sig till mig på kvällen efter att sms:et gick ut. Han hade precis köpt en lägenhet för flera miljoner. Jag kan förstå att JM meddelar alla samtidigt när börsen stängs, men det är tråkigt för att det var så många som blev oroliga i onödan, säger Sten Ödborn, som också arbetar som skyddsombud på JM.

Det är för jävligt, att de gör på det sättet. Jag har varit med om fyra varsel tidigare, men det är första gången som vi får ett sms på kvällen, utan någon mer information.

Även från fackligt håll kommer det kritik. Jonatan Sundelin, som är centralt sammankallade mb-ledamot på JM i Stockholm, har reagerat.

– Det är högst olyckligt att göra på det här sättet. Är det hantverkare som är drabbade
i region Syd, så är det mb-gruppen där som är part och ska få mbl-information eller kallelse till förhandling. Byggnadsarbetarna är vana vid att mb-grupperna skickar ut information om förhandlingarna i regionen, där den eventuella arbetsbristen är, säger han.

Malin Lundgren, hr-direktör på JM, om kritiken:

– Naturligtvis hade vi önskat att reglerna för börsnoterade bolag medgett att vi kunnat informera medarbetarna först, men då ett sådant beslut är potentiellt kurspåverkande måste det först offentliggöras publikt.

Som du kan läsa här spås den mörka skuggan över branschen ligga kvar. Några dagar efter JM:s besked kom också nästa hårda slag i byggbranschen när Wästbygg varslade 70 anställda. Av dem är 65 byggjobbare och tjänstemän ”i produktion”.

– Företaget tänker lägga ner byggserviceavdelningen där de jobbar, enligt den information jag fått från Wästbygg. Men då får man undersöka om det finns omplaceringsmöjligheter inom företaget. Ett annat alternativ är att killarna får hjälp till jobb på andra företag, säger ombudsmannen Ronny Karlsson, Byggnads Väst.

”Jag tror att det blir fler varsel framöver”, säger Simon Todd (till höger). Foto: Anders G Warne
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritiken mot JM:s kvälls-sms: "För jävligt att de gör på det sättet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig