Koja som barnen byggt? Nej, det är en kranhytt!
Det har inte alltid varit självklart att kranförare ska sitta bekvämt och skyddat i en hytt. Kolla in bilden från 1977.
”Fortfarande hemslöjd på byggena” löd en rubrik i Byggnadsarbetaren för 46 år sedan, 1977, med tillhörande text och bild på en provisorisk hytt. Artikeln handlade om att kranförarna tvingades skydda sig mot blåst och regn genom att bygga egna hytter.
Hytterna snickrades ihop med provisoriska bräder, papp, plast och presenningar, och ”kan ses även på stora byggarbetsplatser mitt i centrala huvudstaden”.
Byggnads och dåvarande Arbetarskyddsstyrelsen tryckte på för att byggföretagen skulle följa ny arbetsmiljölagstiftning gällande kranförarnas arbetsmiljö, men det dröjde innan standarden på hytterna verkligen höjdes.
Skyddsombud runt om i Sverige stoppade produktionen för att få arbetsgivare att fixa rätt sorts hytter till kranförarna.
Från den 1 juli 1976 gällde nämligen nya regler. Artikeln från 1977 i Byggnadsarbetaren handlar om att det lång tid efter att de nya föreskrifterna trätt i kraft, förekom ”hemslöjd” på byggena.
”Vilken byggmästare vill sitta vid ett skrivbord….i ett skjul utan värme och med fönstergluggar som fladdrande plastskynken i stället för fönsterglas?” frågar sig journalisten i artikeln.