Mitt i byggkrisen – jättelyftet för solceller fortsätter
Allt fler solcellsanläggningar kommer på plats i Sverige. 2022 blev ett rekordår. Samtidigt har branschen växtvärk – och det är problem med säkerheten för arbetarna.
Ekonomin är skakig just nu vilket har slagit hårt mot bostadsbyggandet. Samtidigt finns det andra delar i byggbranschen som blomstrar. Något som alltså gäller installationen av solcellsanläggningarna. Sektorn är hetare än någonsin, visar siffror från Energimyndigheten. Under förra året installerades 55 000 nätanslutna anläggningar, en ökning med 50 procent jämfört med 2021.
– I och med det höga intresset för klimatomställningen i kombination med de svängande stundvis höga elpriserna vi såg under förra året, kommer vi sannolikt att få se ännu fler solpaneler på våra tak i framtiden, säger Elin Larsson, elmarknadsanalytiker vid Energimyndigheten.
Och många fler installationer kommer det att bli. Energimyndigheten tror att monteringen av solpaneler kommer att mer än fördubblas under de närmaste två åren.
Att branschen har denna rush har lockat till sig många nya företag som vill vara med och dela på kakan. Något som gått ut över arbetsmiljön. Byggnadsarbetaren har tidigare i år granska branschen.
Ulrika Scholander, som är enhetschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning, sa då till tidningen att ”solscellsbranschen generellt har säkerhetsproblem”.
– Vi stöter på de här företagen allt oftare och det beror säkerligen på att efterfrågan på solpaneler har ökat i samhället. Det kommer ganska mycket tips om att de inte följer reglerna. Vi prioriterar ofta att åka ut på de här tipsen eftersom det är allvarliga faror.
Läs mer om granskningen av solcellsbranschen här.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.