Byggföretaget som rensar upp efter radhusbomben
Sprängladdningen förstörde ett 40-tal radhus i olika omfattning. ”Något liknande har vi aldrig tidigare hanterat”, säger Alex Borgvall från byggföretaget Axela.
Det var runt halvtvåtiden på natten mot torsdagen den 16 mars som en kraftig sprängladdning detonerade i ett radhusområde i Hässelby i nordvästra Stockholm.
Skadorna blev enorma. Bottenvåningarna i de tre närmsta husen blåstes mer eller mindre ut totalt. Det framstår närmast som ett mirakel att ingen person blev allvarligt fysiskt skadad.
När Byggnadsarbetaren nu går runt i det som, åtminstone tidigare, kändes som en radhusidyll finns det tydliga spår kvar av förödelsen.
Många av bostäderna har plywoodskivor i fönstren, fasader hänger löst och vid den huslänga där sprängladdningen detonerade är det avspärrat.
På plats finns Alex Borgvall, projektledare på byggföretaget Axela, som utför allt ifrån mindre renoveringar till större lokalanpassningar. Ofta kallas de in av försäkringsbolag vid vatten-, brand- eller inbrottsskador.
– Det här jobbet sticker självklart ut, det är ju inte direkt ofta en bomb i den här omfattningen smäller av i Sverige, säger han.
Hur känns det att arbeta här på platsen?
– Vi är vana vid sådana här situationer och hanterar ofta familjer i krissituationer efter till exempel bränder. Vi kan inte springa runt och tycka det är olustigt, vi är luttrade.
Skillnaden här är att det är många personer i samma område som har drabbats.
– Det är inte så vanligt. Men sammanhållningen är otrolig hos alla som bor här. Det är väldigt fint att se.
Totalt handlar det om ett 40-tal hus som har besiktigats. Samtliga har skador, men i varierande omfattning.
Mycket handlar om sprickbildningar, fasader som lossnat och trasiga rutor – saker som relativt enkelt går att åtgärda.
De tre hus som drabbades värst besiktigas denna dag av en inhyrd bombexpert som kallats in.
– Här rör det sig om stora skador, det ser vem som helst. Men vi kan konstatera är att egentligen ingenting är oreparerbart. Det handlar om prefabhus från 1970-talet och trä går alltid att åtgärda, säger Alex Borgvall.
Enligt honom blir det i slutändan en kostnadsfråga utifrån vilket sätt bostäderna ska återställas. Det är ett beslut som landar hos försäkringsbolagen.